Vegetarisk nyårsmiddag
Vare sig man är vegetarian eller bara tycker att grönsaker känns fräschare så finns här en meny för dig med. En krämig kronärtskockssoppa med rostad majs tillsammans med ett sprudlande rosé blir en bra start på nyårsmiddagen. Huvudrätten, är som är en av mina favoriter, är en krämig och god vegetarisk lasagne. Den har ett gäng med ingredienser, men blir verkligen helt fantastisk.
Självklart kan man köra lite Kajsa Warg på den och ha i vad man har hemma. Avslutningsvis blir det en god cheesecake med choklad och citrus samt en apelsinlikör att plocka upp citrustonerna med. Alla recept är för 8 personer.
-
Krämig kronärtskockssoppa med getost och rostad majs -
Vegetarisk lasagne med Vermouth -
Chokladcheesecake med citrus
Krämig kronärtskockssoppa med getost och rostad majs
3 kronärtskockor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
1,5 tsk äppelcidervinäger
3 dl creme fraiche (15%)
2 dl grädde (40%)
salt, peppar, oregano
1 liten burk majs (ca 165g)
100g getost (President skalfri på rulle)
1. Skölj kronärtskockorna noga under rinnande vatten så att all smuts och grus försvinner. Skär av skaftet nära huvudet och tryck ner dem i en stor kastrull. Fyll upp med vatten så att det täcker kronärtskockorna, salta och koka under lock i ca 40 minuter.
2. Spara 4 dl av vattnet och häll av resten. Häll på kallt vatten så att skockorna svalnar. Plocka av bladen och använd exempelvis en degskrapa för att skrapa bort köttet längst in på bladen. Ta bort blomstråna och dela bottnarna till mindre bitar.
3. Hetta upp en kastrull med smör. Hacka löken och pressa vitlöken och ha i. Låt löken mjukna, ha sedan i grönsaksköttet och fyll på med avkoket. Låt puttra ca 5 minuter.
4. Häll på vinäger och ha i sambal oelek, kör sedan till en slät smet tillsammans med creme fraichen. Rör ned grädden och smaka av med kryddor.
5. Hetta upp ugnen till 275° och ställ sedan om den till grill. Låt majsen rinna av i ett durkslag. Tag en plåt med bakplåtspapper och bred ut majsen på det. Grilla i ca 10 minuter. Rör om lite då och då så att alla majskorn får jämn färg. Toppa soppan med lite majskorv och en skiva getost.
Rekommenderat vin till: Rotari Rosé (nr 7701) 99:-
Vegetarisk lasagne med Vermouth
Fyllning:
1 gul lök
1 dl vitt vin
1 röd paprika
1 broccolihuvud
8 stora champinjoner
3 morötter
1/2 zuchini
1/2 dl kapris
10 bitar soltorkade tomater
1 dl gröna oliver
2 dl vatten
1,5 kg (3 burkar) krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, persilja, oregano, timjan
250g mozzarella
150g fetaost
70g rucola
1 förpackning lasagneplattor
Vit sås:
100g smör
1 dl mjöl
4 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
5 ägg
3 msk Vermouth
salt, vitpeppar, lökpulver
1. Skala och riv morötter. Skiva zuchinin och skär till stavar. Strimla paprikan och dela broccolin till mindre träd.
2. Hacka lök och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Häll på vin och låt puttra ytterligare en minut. Häll på vatten och lägg ner grönsakerna.
3. Hacka kapris och strimla soltorkade tomater. Häll på krossade tomater, tomatpuré, vinäger, oliver och kryddor. Häll ner alla grönsaker utom rucolan. Låt puttra under lock på låg värme i ca 30 minuter.
4. Tag en ny kastrull och smält smör. Sikta ner lite mjöl med en sil och rör hela tiden. När det blivit till en klump, häll på mjölk och rör om hela tiden. Ha inte för hög värme. Varpock lök och mjöl och avsluta med att röra ned grädde och allra sist ägg. Smaka av med Vermouth och kryddor.
5. Hacka mozzarella och feta och blanda ihop.
6. Smöra en stor form. Lägg ut ett lager av tomatsåsen i botten, täck med lasagneplattor och ringla ut ett lager bechamelsås ovanpå. Strössla ut ostblandningen och rucola ovanpå och sedan lasagneplattor på det. Varva på samma vis hela vägen upp till kanten.
7. Låt stå i ugn i 225°C i cirka 30-40 minuter.
Rekommenderat vin till: Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay (nr 2188) 89:-
Chokladcheesecake med citrus
Botten:
150g digestivekex
75g smör
1/2 krm salt
Chokladcheesecake:
100g mörk choklad (70%)
150g mascarponeost
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 citron
10 st hallon
1. Smula ner kexen i en bunke (ta gärna en mortel eller mixerstav till hjälp om du har dåliga nypor). Smält smöret och rör ihop med kaksmulorna och socker. Platta ut röran i botten av en springform (form med löstagbar kant) så att det blir en jämn bas.
2. Smält chokladen i ett vattenbad och rör sedan ihop med gulan ifrån ägget (spara vitan), samt socker och vaniljsocker, mascarponeosten och rivet skal ifrån 1/2 citron.
3. Vispa äggvitan tillsammans med socker i en egen bunke. Kör med med en elvisp till du får ett hårt skum.
4. Vispa grädden i en annan bunke.
5. Vänd försiktigt ner grädden och ägget i bunken med chokladcremen. Rör bara så pass att det blandas, inte mer än nödvändigt, för då går luften ur äggen och grädden. Häll på blandningen ovanpå kexbottnen och jämna till. Dekorera med lite rivet citronskal och gärna några hallon och en kvist citronmeliss. Ställ in i kylen ett par timmar innan servering. Skär till 6 lagom stora bitar, spara resten till en annan dag, eller frys in.
Rekommenderat vin till: Grand Marnier Rouge (nr 624) 269:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.