Kalv i Crock Pot

Dags att laga mat i Crock Pot

Phew, vilken vecka det var varit – både produktiv och väldigt kul. De senaste dagarna ar jag kämpat mig igenom tre stora ToDo-listor med massor av saker som behövde fixas. Nu nere på en lista. Yay mig. Jag är faktiskt rätt nöjd om jag får säga det själv. Och bloggen blir bara bättre och bättre.

Vaddå bättre? Jag ser ju ingenting, tänker du kanske nu. Och det är helt rätt. Det mesta av det som fixats syns inte här – däremot på andra ställen.

På sistone har jag snöat in totalt på SEO. Man skulle kunna tro att det är klart när man petat i ett verktyg och några sökord i sin blogg – men ack så mycket mer det är. Det är kul att lära sig och se hur man hamnar högre och högre upp i sökresultaten och hur rankingen blir bättre. Då har man i alla fall gjort något rätt.

Nyponkalv med ostgratinerad höstfrukt och adzukikrämNyponkalv med ostgratinerad höstfrukt och adzukikrämNyponkalv med ostgratinerad höstfrukt och adzukikräm

Kalv med nypon

Men nog om tekniskt mumbo jumbo och ryggdunk till mig. Det är snart helg och det om något är väl skönt? Du kanske ska slappa i helgen, läsa en tidning i godan ro i soffan, umgås med barnen, eller bara flänga runt och göra allt du inte hunnit i veckan?

Det här receptet är kanon vare sig du ska slappa eller har ett fullspäckat schema. Det sköter sig rätt mycket själv och bygger på kalv som får koka i – tro’t eller ej – nyponsoppa! Som en bonus tipsar kungen på dryckestips, Andreas Kjörling, om vad som skall drickas till.

Är du glutenintolerant? Byt den färdiga nyponsoppan mot samma mängd vatten och nyponskalmjöl.

Kalv i Crock Pot

För: 4-6 personer

Nyponkalv med ostgratinerad höstfrukt och adzukikräm

Nyponkalv:

1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
1 kg kalvstek
1 l nyponsoppa
salt, peppar

Adzukirisotto:

1 gul lök
2-3 dl vatten
1 dl vitt vin
1 tsk grönsaksfond
4 dl adzukibönor
1 dl creme fraiche
salt, peppar

Gratinerade höstgrönsaker:

200g blomkål
200g romanesco
200g butternutpumpa
2 dl riven ost

1. Smält smör i en stekpanna och ha ner hackad lök, vitlök och hela kalvfilén. Krydda och bryn kalvsteken runt om och ha sedan ner allt i slökokaren. Slå på nyponsoppan, strö över kvistar med färsk timjan, och lägg sedan på locket. Låt stå mellan 4-6 timmar på högsta temperaturen. När den är färdig, skiva upp kalvsteken och låt skivorna ligga och dra ett tag i nyponsoppan innan servering.

2. Dela blomkål och romanesco till mindre träd. Skala och skiva pumpan till tjocka skivor. Koka upp en kastrull med saltat vatten och låt kål och pumpa puttra 4-5 minuter. Slå av vattnet och ha ner allt i en ugnsfast form med smör i botten. Riv över osten och gratinera i ca 15 minuter i 200°.

3. Om du använder torra adzukibönor, koka dessa i förväg enligt anvisning på förpackningen. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en kastrull. Slå på vatten, vin och grönsaksfond. Ha ner adzukibönorna och låt dessa puttra ihop under ca 10-15 minuter. Rör ner creme fraiche och smaka av med kryddor.

Andreas Kjörling rekommenderar dryck:

red”Irony Pinot Noir är en klassisk Pinot noir från nya världen. Tydliga fruktiga toner av röda bär tillsammans med en frisk syra och mjuka tanniner gör vinet till en mycket lyckad kombination med denna fantastiska anrättning av kalv och gratinerade höstfrukter. Vinet lätta aromer harmonierar väl med de många nyanserade smakerna i rätten.”

Rött: Irony Pinot Noir (6694) 137:-

Andreas KjörlingAndreas Kjörling är sommelier och författare med fokus på vin och gastronomi. Karriären började för snart 20 år sedan. Vinintressent vaknade när han jobbade på anrika Grand Hôtel i Stockholm vilket i sin tur ledde till sommelierstudier på Restaurangakademien. Efter fem utgivna succéböcker om vin och Champagne – varav två vinnare i svenska uttagningen till World Cook Book Award, är han idag en uppskattad föredragshållare och författare. Följ honom på Facebook.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.