Nyttiga, juliga fruktbollar med pepparkakssmak

Hemmagjort godis av frukt och nötter

Jag har alltid varit en riktig godisråtta. Tidigare var det rutin att dyka ner i burken med lakritspingviner efter middagen, men i år har jag bara ätit godis en enda gång. Den enda gången var på Årets Kock-banketten där man fick en strut med tre godisar. Själv tog jag en smaktugga av de tre sorterna och kände mest att det var sött. Jag har alltid vetat vad man gör godis på, men jag har aldrig tyckt det varit äckligt – förrän nu.

Trots att jag inte äter godis får jag ändå min beskärda del sött, jag äter ju nämligen frukt och bär. Frukt innehåller fruktos – och förstås vitaminer som är bra att få i sig. ”Fem om Dan” sa de ju i ICA:S reklam.

Godis utan tillsatt socker

De här goda bollarna är lite av en vidareutveckling av det naturgodis jag mixtrat med hemma. När jag hade tjejerna över för några veckor sedan passade jag på att bjuda på dessa små godingar för att testa vad de tyckte. Till min förvåning gick de hem – och nu har vi att göra med likasinnade godisvrak som jag själv.

Mina absoluta favoriter är de som är rullade i lakritspulver, men till jul passar dessa godingar bra med smak av kanel, kardemumma och ingefära. Man kan också variera dem genom att rulla dem i saffran. Bara fantasin sätter gränser för hur kreativ du kan vara med smakerna.

Nyttigt julgodis

Sånt här raw-godis blir väldigt gott och är helt utan tillsatt socker eller fett. Man behöver heller inte värma det eller tillaga det på något vis – det är bara att mixa och knåda ihop. Ytterligare ett plus är att de är helt äggfria, mjölkfria och glutenfria. Äter man LCHF eller Gi kan man gott unna sig dessa som en liten treat. Jag tycker också de är perfekta som extra energi efter gymmet då de bara innehåller energikällor från frukt, nötter och frön. Har man inte tillgång till pistagenötter kan man byta mot något annat – exempelvis hasselnötter.

» Fler recept på julgodis hittar du här.

Nyttiga, juliga fruktbollar med pepparkakssmak

Ca 40 st

Nyttiga, juliga fruktbollar med pepparkakssmak

0,5 dl hackade pistagenötter
1 dl mandelflarn
1 dl solrosfrön
1 dl russin
100g torkade aprikoser
100g torkade fikon
0,5 dl linfrön
0,5 dl svarta sesamfrön

0,5 dl kanel
3 msk kardemumma
2 msk malen, torkad ingefära
2 msk malda nejlikor

1. Ha ner frön och nötter i en mixer men spara linfrön och sesamfrön. Kör till ett klet och knåda sedan in lin- och sesamfrön med platshandskar på.

2. Fukta platshandskarna och rulla kletet till små bollar. Ha ut kakao eller lakritspulver på en tallrik och rulla bollarna i det. Servera som de är eller lägg upp i små kakformar.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.