Ogräsdressing med dill

Vad ska man laga av ogräset?

Säg den sallad som inte behöver en dressing? En sallad kan vara tråkig som den är, men med hjälp av lite syra och fett från vinäger och olja kan den bli hur bra som helst. Denna ogräsdressing med dill gjorde jag för att ta tillvara på det ogräs som vi hade runt om i trädgården. Det hela blir en smakrik och härligt färgglad dressing som passar bra till både det ena och det andra. Gillar man inte dill kan man enkelt byta mot exempelvis libbsticka eller persilja. Ogräset kan man förstås också använda som sallad.

Svinmålla Recept med svinmålla

Som ogräs i dressingen använde jag svinmålla som är ett invasivt ogräs som dyker upp lite varstans. Vi har försökt att hålla det i en separat odlingslåda, men det rackarns ogräset vill inte hålla sig på sin plats utan dyker istället upp på alla andra ställen. Ja, det är ju bara att skörda. Låter man det växa kan det bli riktigt högt – uppåt en meter. Bladen blir förstås också större, men jag tycker bara det gör dem enklare att hantera.

Kan man äta ogräs?

Svinmålla låter kanske inte särskilt delikat på namnet. Dock är det en utmärkt växt att använda i mat – exempelvis pajer, gratänger och som i detta fall i, en dressing. Svinmålla är släkt med quinoa och har ljusgröna, avlånga blad som kan skifta lite åt det gråa hållet när de blir större. Smaken på svinmålla är som spenat. Har du inte tillgång till ogräset svinmålla går det alltså utmärkt att byta mot spenat. Eller varför inte mot rucola, för lite mer kryddighet? Prova denna ogräsdressing med dill, och varför inte variera med de örter och ogräs du har nära till hands? Vill du ha något mer färgglatt och fruktigt kan jag även rekommendera denna härliga apelsindressing. De båda passar fint till såväl fisk som kyckling.

» Fler recept med ätligt ogräs

Ogräsdressing med dill

Cirka 2 dl

Ogräsdressing med dill

Ogräsdressing:

4 kvistar svinmålla
4 kvistar dill
2 kvistar libbsticka
1 kvist persilja
1 vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja
1 dl vatten
2 msk créme fraiche
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

1. Ha ner svinmålla, dill, libbsticka och persilja i en blender eller mixer. Hacka allt och ha sedan ner vitlök och olja.

2. Späd med lite vatten och kör till en slät smet. Smaka av med creme fraiche, balsamvinäger och kryddor. Häll över i en flaska och servera vid bordet.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.