Ogräspaj

Somrig paj med ogräs

Tänk vad mycket godsaker det växer runt om i trädgårdar och i dikeskanter. Har man lite koll på vad som är ätbart bland ogräs och blommor öppnar sig en helt ny värld av smaker att leka med. Visst finns det växter som man kan förväxlas med andra. Då är det bra att börja med de enklaste och vanligast förekommande ogräsen – och förstås att ta till en guide! Vill du lära dig mer? Ta en titt på den här posten med Ätbara blommor, ogräs, blad och skott.

Lättlagat och gott

Den här pajen är enkel att laga och görs med ogräs. En av mina favoriter bland ogräset är våtarv, eller nate, som den också kallas. Den har en god och lite nötig smak som påminner lite om spenat. Bladen är små och fina och formade som spader. Ju större våtarven blir ju träigare blir den i stammen. Då kan man repa bladen och använda sig av. Servera den här pajen tillsammans med en sallad av gurka, tomat, majs, någon god salladssort och äppelcidervinäger. Gärna också med ett gott glas rosévin.

Vill du ha lite hjälp på traven att välja rosévin så hittar du goda vintips i rosa här
» Sommarens Roséviner: Vi testar och rekommenderar.

Ogräspaj

För: 4 personer

Ogräspaj

Paj:

70g rucola
70g ogräs, ex Rölleka och Våtarv
1 vitlöksklyfta
1 msk äppelcidervinäger
8 bitar soltorkade tomater
1 röd lök
1 rulle smördeg
125g mozzarella
1 dl svarta kalamataoliver
1,5 dl riven ost

Stanning:

3 ägg
2 dl grädde
salt, peppar, oregano

1. Smält smör i en stekpanna och fräs på rucola och ogräs tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Slå på en skvätt vinäger mot slutet av stekningen. Stek till bladen börjat bli lite sladdriga men fortfarande har fin grön färg.

2. Strimla soltorkade tomater och lök. Rulla ut smördegen i pajskalet. Gör du egen deg, nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 175°. Gör inte det med den färdiga smördegen på rulle. Skiva mozzarellan och fördela ut i botten av pajen. Fyll skalet med de stekta bladen, tomater, lök, kalamataoliver och ost.

3. Vispa ihop ägg och grädde med kryddor. Slå över pajen och grädda i 225° i 30-40 minuter.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.