Ogräspasta

Superenkel pasta med ogräs

Ibland vill man bara ha något superenkelt till middag. Vi börjar alltid i den änden att vi ska laga något enkelt, och sedan spårar det ut och så har vi på något vis ändå lyckats ha i en massa extra saker. Denna ogräspasta är verkligen enkel. Den blev till en regnig dag när vi inte hade lust att grilla något. Eftersom vi bor på landet och har en mil till närmaste matbutik – och den dessutom stänger rätt tidigt, fick vi ta av det vi hade. Vi var sugna på vegetariskt, så tillsammans med de pastakuddar vi hade i kylen svängde vi ihop en enkel sås med ogräs.

Svinmålla

Laga mat med ogräset

Ogräs är perfekt att mumsa av den här tiden på året. Många tror att ogräset bara är bra på våren när bladen är späda, men det finns många sorter som är utmärkta under hela sommaren. Många kan man dessutom klippa ner för att få nya späda blad. Exempelvis nässlor. Dessa blir ju inte så kul när de är för grova. Svinmålla och kirskål är däremot två ogräs som passar fint precis som de är. Svinmållan måste man nästan vänta in lite för att få tillräckligt stora blad. Jag brukar låta ett gäng stå kvar i odlingslanden och runt om på tomten så man kan skörda av dem. De ger dessutom lite skugga till de övriga grödorna. Jag tycker personligen att svinmålla är ett tråkigt namn på en växt som är så god och användbar. Därför har jag nu börjat kalla den för vild spenat. Svinmålla påminner trots allt mycket om spenat – och smakar som spenat. Hur bra är det liksom inte att ha vildväxande mat helt gratis utanför dörren?

Kirskål

Kirskål och svinmålla

Den andra växten jag använder i denna ogräspasta är kirskål. Bladen är lite grövre som kål och stammen på bladen är perfekt att hacka upp den med. Kirskålen har en väldigt fräsch och lite syrlig smak. Jag tycker att den påminner lite om om morotsblast och vinbärsblad i smaken. Lite citron-lik. Det gör att den lufter det gräddiga i såsen och adderar fräschör. Har du inget ogräs att ha ner i din pasta? Då kan du byta mot exempelvis spenat eller rucola. Eller varför inte lite späd grönkål eller svartkål. Ta det du har helt enkelt.

Receptet nedan är för två personer. Med tanke på att det bara är blad i såsen behöver man desto mer pasta för att bli mätt. Vi äter en ask pasta var, men hur mycket pasta man vill ha till får man avgöra själv, utifrån hur mycket man brukar äta. Och du, spana förresten in vintipset under receptet som passar väldigt bra till.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Ogräspasta

Ogräspasta

För: 2 personer

1 gul lök
20g kirskål
60g svinmålla
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
salt, peppar
tabasco

2 askar (á 250g) med fyllda pastakuddar (ex med ricotta och basilika)

  • Grovhackad löken. Skölj kirskål och svinmålla, låt dem torka och hacka dem sedan.
  • Smält smör ie n stekpanna och ha ner löken. Stek tills den mjuknat och fått färg och ha sedan i kirskål och svinmålla i pannan. Salta och peppra ett varv. När bladen mjuknat, rör i grädde och crème fraiche och låt det puttra ihop i några minuter. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  • Koka pastakuddarna enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och ha sedan ner såsen i kastrullen och blanda med pastan. Servera i skålar – förslagsvis med några stänk tabasco på toppen.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.