Ogräspesto med kirskål och löktrav

Vad ska man laga av ätligt ogräs?

Ätligt ogräs är åter igen i var mans trädgård. Den som inte har en trädgård, den skördar precis lika enkelt i vägkanten. Ogräs finns till mångas förtret överallt, och så mycket mer än vi kan tro går att äta. Säsongen då vi kan äta godsaker direkt från naturen är guld värd, för precis som jag berättar i videon 3 tips på goda ätliga ogräs är ogräs nyttigt, gratis och i många fall ekologiskt. Självklart är ogräset inte ekologiskt om det växer intill en besprutad åker eller i en rabatt där man haft på traditionell gödning.

Mer näring i vilda växter

Visste du att det är mer näring i vilda växter än i odlade? Det är kanske inte så konstigt eftersom konstgödsel bara gör att växterna får större blad och en högre mängd vatten. Exempelvis sägs ogräset svinmålla innehålla dubbelt så mycket c-vitamin som spenat. Maskrosblad sägs också innehålla tre gånger så mycket protein som vanlig sallad. Eftersom vilda växter får växa i sin egen takt blir de mindre stressade. Dessutom slår de rot där de själva trivs bäst.

Ätligt ogräs Det finns som sagt massor av ätliga växter i naturen. Vissa kan man bara plockas vissa tider på året medan andra bara har vissa delar på växten som är ätliga. När jag plockar ätligt ogräs brukar jag hålla mig till enkla sorter som inte kan förväxlas eller behöver tillredas på något särskilt vis för att bli ätliga. Jag fokuserar också framför allt på goda växter.

Det är många som säger ”glöm inte maskros” när jag räknar upp mina favoriter. Sanningen är att jag verkligen inte tycker maskros gott. I alla fall inte naturell. Det är alldeles för beskt och bittert för min smak, men visst kan man säkert tillreda den med lite andra goda smaker och ingredienser för att piffa till den. Se gärna filmen nedan där vi ger oss ut och letar efter ogräsen kirskål, löktrav och nässlor.

Recept med kirskål och löktrav

I detta recept på ogräspesto med kirskål och löktrav har jag valt några av de mest förekommande ogräsen. Löktrav kommer tidigt på våren och har fina små snäckformade blad, ofta i lila. När den växer till sig bli bladen spetsigare, växten högre och färgen ljusgrön. Den får också vita små blommor högst upp som går att äta. Läs gärna mer om löktrav här.

Kirskål däremot ser lite annorlunda. Denna har spetsiga blad som sitter ihop om tre. Varje bladgrupp består av tre blad som är spetsiga och smakar lite som svartvinbärsblad och sparris. Framåt sommaren får kirskål vita blommor som påminner om de på hundkex. Här kan du läsa mer om kirskål.

Vilket ogräs kan man äta?

Man kan laga massor av goda saker med ogräs. Exempelvis en paj, en soppa och olika sallader och gratänger. Ogräset används på samma vis som vilken grönsak eller ört som helst och är framför allt en smaksättare och vacker dekoration. Ännu fler recept med ätligt ogräs hittar du här. Detta recept är enkelt att börja med när man vill prova att ha ogräs i maten. En pesto passar att servera till bröd, att ha i en pasta eller att smaksätta en gratäng med. Jag serverade faktiskt denna pesto till tillbehör till korven vid valborg. Alla tyckte det var jättegott.

Se gärna filmen nedan där jag visar hur man gör ogräspesto med kirskål och löktrav
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Ogräspesto med kirskål och löktrav

Cirka 3 dl

Ogräspesto med kirskål och löktrav

1,5 dl mandel
1 knippe kirskål (cirka 70g)
1 knippe löktrav (cirka 70g)
1 dl riven ost, ex cheddarost eller prästost
1 dl kallpressad olivolja
salt, peppar

1. Ha ner mandeln i en mixer och kör den till stora bitar.

2. Grovhacka kirskål och löktrav. Ha ner i mixern och kör tillsammans med mandeln. Ringla i hälften av oljan och kör till en pesto – ha i mer olja till peston fått lagom rinnig konsistens.

3. Riv osten på de små hålen på ett rivjärn. Vänd ihop peston med den rivna osten, blanda och smaka av med salt och peppar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.