Öl- och äppelkokta ribs med zucchinislaw och ugnsbakta potatishalvor

Vad ska man servera till en coleslaw?

Här om veckan gjorde jag ett recept på zucchinislaw, alltså en coleslaw fast med zucchini. Denna slaw är hur god som helst och enligt min mening faktiskt smarrigare än en vanlig coleslaw med kål. Men frågan är då vad man ska servera slawen till? Varför inte svänga ihop dessa öl- och äppelkokta ribs med zucchinislaw och ugnsbakta potatishalvor?

Med en tryckkokare i köket blir livet enklare. Man sparar både tid och el vilket bara är ett plus. En bit kött som i vanliga fall behöver flera timmar i ugnen eller grytan blir mör på 30–60 minuter beroende på vilken typ av kött det är. Det tycker jag är perfekt. Särskilt om man i sista minuter kommer på vad man ska laga. det är bara att lägga ner grejerna i grytan och starta den. Sen gör man nåt annat… ett litet tag.

Madeleine Landley recept för Crock-PotZucchinislawTunna revben i tryckkokare med bakad potatis och äppelcoleslaw

Livet blir enklare med en tryckkokare

Dessa öl- och äppelkokta ribs gör jag i en tryckkokare. Jag har en elektrisk tryckkokare som jag bara älskar. Den är också kombinerad slökokare, så när man har gott om tid kan man göra det omvända och låta maten stå och puttra i timtal. Det fina med denna gryta är att den har timer och går över i varmhållning när den är klar. Man behöver alltså inte passa den eller oroa sig för att den ska gå för varmt eller att saker ska bränna fast i botten – det sköter den helt själv och är non stick-belagd. Den är också väldigt tyst och snabbare än en vanlig tryckkokare. Eftersom jag även har en tryckkokare som används på spisen, så jag har jämfört.

Nu ska du dock inte oroa dig, för dessa ribs kan du göra även om du inte har en tryckkokare. Då gör du dem på samma vis i en gryta på spisen. Skillnaden är bara att ribsen kan behöva gå mellan 2–3 timmar innan de är klara. Servera till den krämiga zucchinislawen, bbq-sås och de smarriga potatisarna som toppas med crème fraiche och gräslök. Och du, slawen funkar utmärkt att göra dagen innan. Då blir den bara ännu godare.

» Här hittar du fler recept för tryckkokare

Öl- och äppelkokta ribs med zucchinislaw och ugnsbakta potatishalvor

Öl- och äppelkokta ribs med zucchinislaw och ugnsbakta potatishalvor

För: 4 personer

Zucchinislaw:

500g riven zucchini
1 morot
0,5 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar

Öl- och äppelkokta ribs:

1 äpple, gult eller rött
1 salladslök
2 stjälkar blekselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk sambal oelek
1/2 lime
5 dl porter (mörk öl)
1,5 kg spareribs
salt, svartpeppar

Ugnsbakta potatishalvor:

8 normalstora, fasta potatisar
olivolja
salt, svartpeppar
8–16 skivor ost

Tillbehör:

ett knippe gräslök
1 dl crème fraiche
bbq-sås

  • Riv zucchinin på de stora hålen på ett rivjärn. Lägg över i ett durkslag och krama ur överflödig vätska. Riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn. Rör ihop majonnäs och crème fraiche med en pressad vitlöksklyfta, lökpulver, salt och svartpeppar. Blanda med zucchini och morot. Ställ slawen kallt i ett par timmar. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Ställ slawen svalt.
  • Kärna ur och tärna äpplet. Skiva salladslök och selleri. Finhacka vitlöken. Lägg allt i tryckkokaren. Klicka i sambal oelek, pressa i limesaft och slå i ölen. Salta och peppra köttet på båda sidor. Dela det på mitten och lägg i tryckkokaren. Kör på högsta trycket i 35 minuter. Spara gärna buljongen till en ramen.
  • Koka potatisen hel med skal i 10 minuter. Halvera potatisarna på längden och lägg på en plåt. Ringla över olja, salta och peppra. Ställ in i 225°C i 20 minuter.
    Lägg på ostskivor, dra upp värmen till 250°C och ställ in i ytterligare 10 minuter.
  • Grilla köttet tills det fått yta.
  • Lägg upp ribs, zucchinislaw och potatishalvor. Klicka på crème fraiche på potatisen och toppa med hackad gräslök. Servera med bbq-sås.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.