Olivjärpar med fetagratinerade rotsakser och syrlig äppelcreme

Lättlagat för grillen

Den här rätten har härliga smaker med inspiration från Grekland. Fetaost, oliver och köttfärs är som hand i handske, och visst går den enkelt att svänga ihop när det är dags för middag. Järparna till denna maträtt går fint att steka, men en solig dag vill man kanske inte stänga in sig i köket och laga mat. Därför går de också lika bra att laga på grillen. Rotsakerna kan man lägga i ett foliepaket på grillen och så är middagen lätt fixad.

OlivjärparFetagratinerade rotsaker

Järpar med oliver och fetagratinerade rotsaker

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Syrlig äppelcreme
1 rött äpple
1/2 citron
4 msk creme fraiche (34%)
4 msk färskost (ex philadelphia)

Rotsakspaket:
5 potatisar
1/2 röd lök
4 morötter
200g rotselleri
1/2 kruka färsk timjan
125g fetaost
salt, peppar, oregano

Biffar:
1 dl hackade, svarta calamataoliver
2 skivor mörkt bröd
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
500g köttfärs

1. Finhacka äpplet och rör ihop med citronsaft, creme fraiche, färskost och salt och peppar. Ställ svalt.

2. Skrubba potatisen och klyfta den röda löken. Skala rotselleri och morötter och skär allt till stavar. Om allt ska tillagas på grillen; lägg upp två långa foliebitar som ett kryss och lägg i rotsaksstavarna mitt i krysset. Salta och peppra och strössla ut kvistar med timjan. Vik ihop paketet och tillslut det på mitten. Lägg på grillen i ca 30 minuter eller till potatisen mjuknat. Kontrollera med en tandpetare. Om det tillagas i ugn: fördela ut allt i en ugnsfast form och sätt ugnen på högsta värme, ha inne till potatisen mjuknat (ca 40-50 minuter).

3. Hacka oliverna väl. Ha ner i en bunke tillsammans med smulat bröd, ägg, vitlök och finhackad gul lök. Blanda ihop med köttfärsen och forma till fyra korvar. Grilla ca 6 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.