Ölkokt renskavsgryta med pumpa

Höstgryta med pumpa

Jag lagar sälla mat med renskav. Det är nästan lite synd med tanke på hur gott det är, och för mig är viltkött lite av en lyx. Det händer emellanåt att jag träffar folk från Göteborgstrakten som tycker man är lite märklig över att bli så lyrisk över färsk fisk. Det samma gäller de som kommer norrifrån och inte kan förstå Stockholmarnas glädje över att få en bit viltkött. Det är trots allt rätt intressant hur man blir bortskämd med vissa råvaror, och i Stockholm har vi varken närheten till färsk fisk eller jakt. Det är förstås inte så att vi aldrig äter det eller kan få tag i det, det händer bara inte så ofta.

Annorlunda Halloweenrecept

Den här goda grytan görs i alla fall med renskav och kokas i öl. Jag tycker det är kul att variera ingredienserna och tycker att fler borde prova pumpa. När den är i säsong på hösten är den en underbar råvara som både är prisvärd och bra när man vill hålla formen. Beroende på vilken pumpasort man använder den påminner lite om en blandning av sötpotatis och zucchini. Butternut är den som är mest lik zucchini medan Muscat och den vanliga Halloweenpumpan är lite sötare. Jag valde Muscatpumpa eftersom det är min absoluta favorit och som är lätt att få tag i.

I detta recept användes jag också mellanöl, men oavsett vilken sort man använder så kokas alkoholen bort. Då det är pumpa i passar den här härligt mustiga grytan perfekt att bjuda på till Halloween.

» Sugen på fler recept med pumpa? Kolla här.

Renskavsgryta med porter och pumpa

För: 4 personer

Ölkokt renskavsgryta med pumpa

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
240g renskav (1 paket)
6 st jordärtskockor
4 potatisar
2 morötter
33 cl porter (mörk öl)
2 msk oxfond
2 tsk skånsk, grovkorning senap
150g muscatpumpa
1 burk kronärtkockshjärtan
275g färska haricots verts
1 burk svarta bönor (400g)
1 knippe färsk persilja
salt, peppar

1. Hacka vit och gul lök och låt den mjukna i smör i en stekpanna med högre kanter. Skär renskav i mindre bitar och ha ner i stekpannan.

2. Skala och skiva kronärtskocka, potatis och morötter. Ös rotsakerna ner i stekpannan och häll på öl. Ha ner buljong och klicka i senap. Låt allt puttra på låg värme i cirka 20 minuter.

3. Skala och skiva pumpan till mindre bitar. Halvera kronärtskockshjärtan och haricots verts. Skölj de svarta bönorna och ha ner allt i pannan. Klipp sedan i persilja och smaka av med salt och peppar. Låt allt puttra ytterligare 10 minuter.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.