Crock Pot till grillat
Jag hade trott att Crock Poten skulle vara något som enbart gick varmt hemma hos oss på hösten (eftersom man gärna äter lite rustikare mat så som grytor och långkok den tiden på året). Tänk vad fel jag hade. Att förkoka ribs är något av det bästa man kan göra till grillen. Som dessa ölkokta ribs i Crock Pot med bakad potatis, majskolv coleslaw.
Så får du möra ribs
Just ribs blir fantastiska när de får koka långsamt på svag värme i något gott. Därefter grillas så att de får en knaprig yta och penslas med en god glaze. Jag kommer aldrig att kunna gå tillbaka till ribs som inte kokats innan. Det blir så himla bra och köttet så mört att det bara trillar av från benen. Att gnaga, kladda och få segt kött mellan tänderna är ett minne blott. Servera med den goda coleslawen som görs på morötter – en morotsslaw. Denna är både färggrann och rackarns god.
Ölkokta ribs i Crock Pot med bakad potatis, majskolv coleslaw
Ölkokta ribs:
1,5 kg tjocka ribs
1 liter söt och blommig öl
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, grillkrydda
Glaze:
2 msk hickorysås
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Morotsslaw med svartvinbärsblad:
4 morötter
25 svartvinbärsblad
1 vitlöksklyfta
1 tsk flytande smör
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiche
salt, peppar, oregano
2 majskolvar
4 bakpotatisar
1. Skölj ribsen rena från eventuella benflisor. Lägg ner i Crock Poten tillsammans med öl, pressad vitlök och kryddor. Eventuellt kan ribsen behöva delas för att få plats. Börja med att slå på 5 dl öl och komplettera sedan med mer om det behövs. Ölen behöver inte täcka. Låt puttra på lägsta temperaturen i cirka 5 timmar.
2. Skala och riv morötterna och strimla upp svartvinbärsbladen. Kör smör och pressad vitlök tillsammans i micron ca 30 sekunder. Blanda ihop med morotsrivet, vinäger, creme fraiche och kryddor. Ställ svalt.
3. Baka potatisarna utan folie i ca 1 timme i 225°.
4. Dela majskolvarna och tag ut köttet ut Crock Poten. Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla köttet. Grilla majskolvarna och köttet till de har fått fin yta.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Jag vill bara dubbelkolla:
Stämmer det att man endast ska hälla i 0,5 dl öl?
Det låter rätt så lite om ribsen skall vara ”ölkokta”.
Eller ska de koka i ångorna?
5 timmar är dock ganska länge (?)med så lite vätska.
Tacksam för svar innan jag vågar chansa…
Hej Gustaf.
Mängden öl var lite i minsta laget precis som du säger.
Detta är åtgärdat i receptet.
Tack för att du uppmärksammade detta.
Mvh
Madeleine