Fläskfilémedaljonger med svamp, äpple och morotstzatziki

Laga något annorlunda

Har du hört talas om morotstzatziki? Det är helt enkelt en tzatziki som görs med morötter istället för gurka. Denna är också något av det godaste jag har kommit på. Den bara smälter i munnen och har en riktigt god och härlig smak. Istället för yoghurt använder jag creme fraiche eftersom det gör den krämigare. Jag kan lova att jag skulle kunna äta upp hela byttan med morotstzatziki i ett nafs. Ni bara måste prova!

Fläskfilén låter jag marinera i ölen Leffe som är en Belgisk ljus ale. Tillsammans med salladen bestående av rucola, rött äpple, avokado, röd lök, broccoli och grön sparris blir det en rätt som heter duga – en riktig festrätt helt enkelt. Får du inte tag i shiitakesvamp går det lika bra med vanliga champinjoner – eller varför inte festa till det med tjusiga skogschampinjoner? Fläskfilémedaljonger med svamp, äpple och morotstzatziki är verkligen en riktigt trevlig festrätt som dessutom är lätta att laga. På sommaren kan man med fördel grilla kötter istället för att steka det.

Fläskfilé till nyår eller helgmiddagen

En liten kul anekdot är att jag under en tid hade det här receptet hade jag en gång liggande uppe på en webbplats som heter Matklubben. Så fort jag hade lagt upp det tjongade det till – mäkta populärt var det tydligen för positiva omdömen bara rasade in! Och visst är det larvigt gott. Jag tycker att detta recept passar utmärkt att laga en fin en sommardag, såväl som till nyårsafton eller till en festlig helg med gäster.

Glutenfri festmiddag

Tänk på att öl över lag innehåller gluten – så även Leffe, som används i detta recept. Ska du laga denna rätt till glutenintoleranta gäster är detta värt att tänka på! Byt då mot en glutenfri öl eller någon annan alkohol som framställs utan inslag av gluten.

» Här hittar du fler recept med fläskfilé

Fläskfilémedaljonger med svamp, äpple och morotstzatziki

För: 4 personer

Fläskfilémedaljonger med svamp, äpple och morotstzatziki

Fläskfilé:

1 dl Leffe Blonde (öl)
3 vitlöksklyftor
1/2 chilifrukt
1 tsk dijonsenap
1 msk bbq-sås
1 tsk kinesisk soja
salt, peppar
700–800g fläskfilé

Tzatziki med morot:

2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar, oregano, persillade

Sallad:

1 rött äpple (ex Royal Gala)
1/4 röd lök
50g rucola
2 avocado
100g broccoli
1 knippe grön sparris
150g shiitakesvamp eller kantareller

  • Rör ihop alla ingredienserna till marinaden. Ansa fläskfilén från eventuella hinnor och skär köttet till ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg köttet i en påse ett par timmar med marinaden. Ta fram köttpåsen någon timme innan det är dags att steka så det kommer upp i rumstemperatur.
  • Skala morötterna och riv dem på de små hålen på ett rivjärn eller på en mandolin. Hetta upp en kastrull med några deciliter vatten i botten. Lägg morotsrivet i ett durkslag och sätt över kastrullen med ett lock ovanpå. Låt det ångas i cirka 5–10 minuter. Pressa vitlöken i en skål med en liten klick smör. Ställ in i mikron på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda den stekta vitlöken med crème fraiche, kryddor och den ångade moroten.
  • Strimla äpple och rödlök tunt. Blanda med sköljd rucola och tärnad avocado.
  • Skär broccolin till mindre träd och skär bort den träiga delen på sparrisen. Koka i saltat vatten i cirka 5 minuter.
  • Skär svampen till munsbitar och ta ur köttet ur påsen. Stek allt i lite smör. Salta och peppra. Stek fläskfilémedaljongerna cirka 2–3 minuter per sida så att de inte blir torra. Pensla gärna med lite av marinaden.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.