Öppen paj med betor och getost

Laga paj utan pajform

Visste du om att man inte måste ha en pajform för att göra paj? I Detta recept på öppen paj med betor och getost gör man pajen direkt på ett bakplåtspapper. Man kavlar helt enkelt ut pajdegen på bakplåtspappret, lägger på toppingen, viker in kanten och bakad pajen i ugnen. Ingen förgräddning behövs och ingen pajform.

Denna paj fyller jag med små gulbetor och rödbetor som jag först bakar i ugnen. Betor kräver ju en del tid för att bli klara, och därför måste man baka dem först för att mjuka upp dem. Hade man bakat dem råa i pajen hade pajskalet bränts. Jag tar små betor eftersom de har en sötare, lite mindre jordig smak. Dessutom kan man skära dem snyggare än de stora.

Paj med gulbetor, rödbetor och getost

Ugnsbakade rödbetorI denna paj har man ingen stanning. Istället har jag på getost. Jag brukar ta den färska sortens getost som ligger på rulle och är utan skal. Den är enkel att handskas med och väldigt god. Betorna samsas med lök och vitlök och det hela toppas med hackad mandel. Det är även trevligt med lite grönt i pajen. Jag tar svinmålla – ogräset som smakar precis som spenat. Att äta ogräs är ju himla smart. Jag menar varför gå och handla dyra bladgrönsaker när det finns gratis utanför dörren? Har man ingen svinmålla kan man hur som helst ta spenat eller mangold istället.

Det finns ett riktigt smart husmorsknep när man gör paj – jag gör alla mina pajer då. Knepet heter ättika. I pajdegen har man alltså en liten skvätt ättika, vilket i sin tur gör att pajdegen går att kavla utan att den går sönder och spricker. Som bekant ska en pajdeg inte knådas. Då utvecklas nämligen gluten och pajskalet kan bli segt. För att ändå få en följsam deg – utan att knåda – har man i ättikan. Ättikan ger nämligen lite av en falsk gluteneffekt utan att det blir segt. Själva ättikssmaken känns inte i den färdiggräddade pajen.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Öppen paj med betor och getost

Öppen paj med betor och getost

För: 4 personer

Bakade betor:

350g små gulbetor
350g små rödbetor
0,5 dl rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk flytande honung
salt, peppar
0,5 dl hackade färska örter, ex rosmarin, dragon och libbsticka

Pajskal:

4 dl vetemjöl (240g)
1 tsk salt
125g smör
2 tsk ättika (12%)
0,5 dl vatten

Topping:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
40g svinmålla, spenat eller mangold
200g skalfri getost
20g mandel

  • Skala och skär betorna i 4 skivor. Ringla ut olja i en ugnsform och fördela ut betorna. Ringla över vinäger och honung. Salta och peppra och strössla över hackade örter. Baka betorna i 200°C på över- och undervärme i 20 minuter. Låt svalna.
  • Ha ner vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke. Blanda allt till en smulig massa och ha sedan i lite av vattnet i taget. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Kavla ut degen till en rund platta på ett bakplåtspapper.
  • Halvera löken, skär ett snitt rakt in och skiva så det blir kvartsskivor. Stek löken på låg värme i en stekpanna. Ha ner hackad vitlök på slutet som får stekas med någon minut eller två.
  • Fördela ut bladen av svinmålla, smula över hälften av getosten, lägg på betorna och resten av getosten. Se till att fyllningen inte täcker hela degplattan – cirka 3–4 cm av kanten br vara fri så den man vikas över. Ringla över oljan som är kvar från bakningen av betorna. Strössla över löken och vik över kanten. Avsluta med att strössla över hackad mandel. Laga pajen på 200°C på över- och undervärme i cirka 30 minuter.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.