Orientalisk gryta med fläskkött, pumpa och kikärtor

Fläskkött är perfekt i en gryta

Att använda fläskkött i grytan är alldeles för underskattat. Jag är uppväxt med typiska ”fläskkötts-grytor” där man tydligt känner att det är fläskkött i. Det var ofta stora bitar av griskött som blandades med rotsaker och potatis. Det är gott i all ära, men visst kan man smyga i fläskköttet i grytan på ett vis så som påminner om nötkött. Det insåg jag första gången jag gjorde chiligryta med fläskkött. Köttet får liksom koka ner och integreras mer med både smaker och övriga ingredienser. Eftersom griskött också är väldigt prisvärt, och många gånger billigare än nötkött, är det en bra råvara att variera med, om man vill hålla lite i plånboken nu när matpriserna har gått upp.

Picnicbog

Picnicbog och fläskstek

I detta recept på orientalisk gryta med fläskkött, pumpa och kikärtor har jag använt mig av fläskstek från bog. Bogen sitter längst fram på grisen och går att stycka ut på lite olika vis beroende på vad man vill få ut för detalj. Picnicbog, och fläskstek som den också kallas, ser ut som en skinkstek men är lite saftigare. Denna detalj används till en klassisk dansk fläskestek men är också perfekt att använda till olika grytor.

Det kan vara lite pilligt att städa upp fläskbogen om man vill ha bort alla hinnor och segt fett, men det beror förstås på hur noggrann man är. Jag brukar vara väldigt noggrann med att också få ut de olika musklerna från bogen eftersom fibrerna i dessa går åt lite olika håll och man helst vill skära dem tvärs över. Hur noggrann man behöver vara är som sagt helt och hållet en smaksak. Vill man inte använda fläskstek kan man byta mot en vanlig skinkstek eller karré till denna gryta. Det går också bra.

Odling blommor pumpaMadeleine Landley odlingHalloweenpumpa

Recept med pumpa

I denna gryta har jag också pumpa. Man kan ta vilken sorts pumpa man vill. Den stora orange halloweenpumpan är perfekt, men även muscat, hokkaido och butternut, vilka är de sorter som är vanligast att hitta i butik, går bra. Jag odlar egna pumpor och har i år använt mig av white boer eller hubbardpumpa. Som sagt, alla sorter utom möjligtvis spaghettipumpan går bra till denna gryta. Jag gör denna gryta i en tryckkokare. Då går det fort och är enkelt. Jag har en elektrisk tryckkokare från Crock-Pot som jag bara älskar. Den är så tyst, snabb och smidig. Det lite otrevliga rykte tryckkokare kan ha om sig att sprängas har jag aldrig funderat över, i alla fall inte sedan jag gick över från en sån som man har på spisen till denna elektriska variant.

Självklart kan du laga denna gryta på spisen i en vanlig gryta. Den kan också slökokas om man känner för det. Det enda som varierar är tiden. Ska du köra den i en vanlig gryta på spisen bör den gå cirka 3–4 timmar. I en slökokare kan den gå ännu längre, mellan 6–7 timmar beroende på vilket värmeläge du använder.

Dukat bordMadeleine Landley dukarSaltrostade frön och nötter

Och så ett litet tips! Denna gryta är smidig att göra i förväg. Värm på den eller ha den på varmhållning. Servera den sedan när du ska ha gäster – antingen till sittande middag eller buffé. Komplettera med de rekommenderade tillbehören, alltså couscous eller ris, saltrostade frön (jag har alltid en burk med detta i kylen), chutney, en enkel sallad och kanske några skivor bröd. Det blir både gott, enkelt och riktigt festligt.

» Spana även in mina andra recept på goda grytor

Orientalisk gryta med fläskkött, pumpa och kikärtor

Orientalisk gryta med fläskkött, pumpa och kikärtor

För: 8 personer

1 stor gul lök
1,2 kg fläskstek/picnicbog
smör att steka i
salt, svartpeppar
3 vitlöksklyftor
500g krossade tomater
5 dl vatten
500g pumpa, urkärnad och skalad
1 röd paprika
1 gul paprika
3 stjälkar blekselleri
1 burk kikärtor (400g)

1 tsk hel kummin
2 krm rökt paprikapulver
2 krm malen kanel
1 msk sambal oelek
1 msk hackad dill
1 tsk strösocker
1 msk balsamvinäger

Tillbehör:

couscous
saltrostade frön
mangochutney
sallad (tomat, gurka, sallad)
ev bröd

  • Grovhacka löken. Ansa köttet från hinnor och segt fett och skär det till bitar.
  • Stek löken på knapp medelvärme tills den börjar mjukna. Lägg över i tryckkokaren. Dra upp värmen i pannan och bryn köttet hastigt runt om så det får yta – fyll inte hela pannan, bryn i omgångar så köttet inte kokas. Salta och peppra. Lägg över i tryckkokaren.
  • Hacka vitlöken. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Kärna ur och strimla paprikorna. Skiva sellerin. Lägg över allt i tryckkokaren.
  • Slå på krossade tomater och skölj ur förpackningen med vattnet. Skölj kikärtorna i ett durkslag och lägg dem i tryckkokaren. Mortla kumminfröna. Salta, peppra och lägg i resten av kryddorna, dillen, strösocker och balsamvinäger. Blanda allt och kör tryckkokaren i 1 timme och 15 minuter på högsta läget. Du kan också låta allt puttra i en gryta på spisen på låg värme i 3–4 timmar.
  • Servera grytan med couscous, saltrostade frön, mangochutney (gärna chutney Bengal), sallad och bröd.

Rekommenderat vin till: Campo Viejo Crianza (2786)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.