Orientalisk lammgryta med morotsbulgur

Annorlunda vardagsmat

Släpp in lite nya smaker i ditt kök. Med hjälp av kanel, spiskummin och koriander får man lätt en orientalisk touch på det hela. Även i det afrikanska köket använder man sig flitigt av dessa smaker. Det blir himla gott och sätter piff på den vanliga vardagsmaten.

Gryta med lamm och spännande smaker

Den här grytan är lätt att svänga ihop. Man kan förstås välja vilket kött man vill, men med lammkött får man lite mer smak på det hela. Är man glutenintolerant kan bulgurn bytas mot exempelvis quinoa eller ris. Prova något nytt och annorlunda – och gör en riktigt stor portion så får du både till lunchlådor eller fler middagar vilket är utmärkt när man kommer hem efter jobbet och är trött.

» Fler enkla vardagsrätter hittar du här.

Orientalisk lammgryta med morotsbulgur

För: 6-8 personer

Orientalisk lammgryta med morotsbulgur

Orientalisk lammgryta:

1 kg lammstek
120g lökkorv eller liknande (oskivad)
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 röd paprika
500g gulbeta
500g vitkål
5 dl vatten
2 dl vitt vin
1 msk kanel
2 msk spiskummin
2 msk torkad koriander
salt, svartpeppar, pasta rossa
1 par kvistar färsk rosmarin
2 st chili Guajillo
2,5 dl vatten
2 msk majsstärkelse

Morotsbulgur:

3 dl hel bulgur, couscous eller quinoa för glutenfritt alternativ
1 morot
1 liten burk majs

1. Ansa lammsteken och skär köttet till mindre bitar. Hetta upp en panna med smör och bryn köttet i omgångar. Ös över köttet i slökokaren vartefter. Häll gärna på stekskyn.

2. Skiva lökkorv och skär till stavar. Kärna ur och hacka den röda paprikan. Skala och tärna gulbetorna. Strimla vitkålen. Ha ner allt i slökokaren. Slå på vatten, vin, kryddor och grovhackad rosmarin.

3. Koka chili-frukterna i 15 minuter och mixa dem sedan tillsammans med vattnet. Ha ner allt i grytan och rör om. Kör Crock Poten på högsta temperaturen i 6 timmar. När det är 1 timme kvar, rör i majsstärkelsen.

4. Koka bulgur, couscous eller quinoa enligt anvisningen på förpackningen tillsammans med tärnad morot. Blanda med avrunnen majs och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.