Orientalisk lammgryta med ris, rostade frön och vitlökscreme

Mustig gryta med lamm

Efter två veckor på Jamaica kändes det lite märkligt att landa i ett snöigt Sverige. Jag vet att vintern råder ända fram till mars (och i värsta fall ända fram till maj), men blev ändå lite förvånad när det skiljde 40 grader i temperatur så fort jag satte min fot utanför Arlanda. Kanske beror det på att man lurar sig själv att det är sommar även hemma, trots att man vet att det inte alls är så.

När det är kallt och ruskigt ute blir jag sugen på en mustig gryta. Gör man en ordentlig omgång och kompletterar med goda tillbehör passar grytan också fint att bjuda vännerna på. Orientalisk lammgryta med ris, rostade frön och vitlökscreme är ett gott recept som är mättande och ger en mustig gryta. Tycker man att receptet innehåller för många ingredienser skippar man bara det man inte vill ha med. Tack vare kryddor som spiskummin, koriander och kanel får grytan en härlig touch av mellanösternköket.

Mat som kan förberedas

Denna gryta kan med fördel göras i förväg och värmas på när det är dags att äta – det gör den bara ännu godare. Servera den gärna med rostade frön för extra crunch, en hemlagad vitlökscreme och jalapeños. För att göra receptet laktosfritt, hoppa över vitlökscremen eller byt mot mjölkfritt margarin och laktosfri creme fraiche. Tål man inte gluten skippar man brödet som tillbehör. Föredrar man mat med en lägre mängd kolhydrater hoppar man även över riset och äter grytan som den är.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Orientalisk lammgryta med ris, rostade frön och vitlökscreme

För: 10-12 personer

Orientalisk lammgryta med ris, rostade frön och vitlökscreme

Orientalisk lammgryta:

1,3 kg lammstek
2 stora gula lökar
4 stora vitlöksklyftor
4 morötter
4 stjälkar blekselleri
500g butternutpumpa eller fast potatis
2 tetror/burkar krossade tomater (á 400g)
5+2 dl vatten
1 msk hel spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk kanel
1 tsk ancho chilipulver
1 msk chipotlepasta
salt, peppar
2 msk vitvinsvinäger
3 dl gröna torkade linser
1 tetra kikärtor

Rostade frön:

1 dl mandel
1 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön

Vitlökscreme:

4 stora vitlöksklyftor
smör
4 dl creme fraiche (34%)
salt

Övriga tillbehör:

5 dl jasminris
inlagda jalapeños
rustikt bröd

1. Ansa lammsteken och skär till mindre bitar. Stek på hög värme i smör med salt och peppar. Ös över stor i en gryta.

2. Hacka löken och stek den på låg värme i smör tills den mjuknat. Finhacka vitlöken och ha ner den på slutet. Ös över löken i grytan.

3. Skiva morot och selleri. Skala, kärna ut och hacka pumpan (eller skala och tärna potatis). Ha ner allt i grytan. Slå på krossade tomater och skölj ur förpackningarna med vatten. Rör i alla kryddor och vitvinsvinäger. Låt allt koka upp och låt det sedan puttra under lock i en timme. Ha ner linserna och låt puttra ytterligare en timme under lock. Ha ner kikärtorna innan servering. Kontrollera om mer kryddor behövs.

4. Grovhacka mandel och stek i en torr panna. Ha ner solrosfröna och allra sist sesamfröna. Salta ett varv och låt svalna i en skål.

5. Pressa vitlöken och ha ner i en skål. Ringla över lite smör och kör sedan i micron på högsta effekt i 30 sekunder. Rör ihop vitlöken med creme fraiche. Smaka av med salt. Servera med kokt ris, jalapeños och rustikt bröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.