Orientalisk vegogryta med linser och sötpotatis

God och enkel vardagsgryta

Denna orientaliska vegogryta görs av två sorters potatis – sötpotatis och vanlig potatis. När grytan är klar blir den vanliga potatisen kvar i bitar medan sötpotatisen kokar sönder och gör grytan fyllig. Det är alltså som om grytan vore redd.

Förutom potatisen innehåller denna gryta även purjolök, stjälkselleri, vitlök och linser. Utöver det är det bara olika kryddor. Har man lite kryddor hemma i kryddhyllan är den således ganska enkel att göra eftersom den inte kräver en mängd olika råvaror. Purjolöken kan man byta mot vanlig gul lök om man vill. De gröna linserna kan man variera med exempelvis puylinser eller röda linser. Röda linser kokar sönder, precis som de gröna, medan puylinser blir helare efter kokning.

Vegetariskt och veganskt

Detta recept på orientalisk vegogryta med linser och sötpotatis är både glutenfritt och veganskt. Grytan passar fint att servera med crème fraiche eller fetaost. För att det hela ska fortsätta att vara helt vegetariskt och veganskt kan man skippa dessa eller ta vegetabiliska alternativ.

Låt inte mängden kryddor skrämma dig. Det här är rätt vanliga kryddor att ha hemma i kryddhyllan. Har du ingen hel kummin kan du byta mot mald spiskummin. Grillkryddan jag har i kan höja några ögonbryn, men det adderar en fylligare och lite köttigare ton på grytan. Man skulle alltså kunna säga att grillkrydda är en smart ingrediens att lägga i när man vill ha en köttigare ton på grönsakerna, framför allt när man är van att äta kött och kanske saknar denna smak.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Orientalisk vegogryta med linser och sötpotatis

Orientalisk vegogryta med linser och sötpotatis

För: 6–8 personer

3 vitlöksklyftor
500g fast potatis
500g sötpotatis
15 cm purjolök
3 stjälkar blekselleri
olja att steka i
3 dl gröna linser
1 liter vatten

2 krm rökt paprikapulver
1 tsk hel kummin
1 tsk malen koriander
1 tsk torkad oregano
1 tsk grillkrydda
0,5 tsk malen kanel
salt, svartpeppar
1 msk äppelcidervinäger
1–2 dl vatten

Tillbehör:

kokt basmatiris
fetaost/crème fraiche*

  • Finhacka vitlöken. Skala och tärna potatis och sötpotatis. Strimla purjolök och selleri.
  • Värm olja i en gryta och lägg i alla grönsaker. Fräs under omrörning på medeltemperatur i cirka 10 minuter. Lägg i linserna och fräs ytterligare några minuter.
  • Slå på 1 liter vatten, rör i alla kryddor samt äppelcidervinäger. Lägg på locket och låt allt puttra i 20 minuter. Rör om och mosa sötpotatisen lite. Rör i 1–2 dl vatten om du vill ha det lite lösare.
  • Grytan funkar fint att äta bara som den är med crème fraiche eller fetaost. Det går också bra att servera ris, couscous eller quinoa till. Då räcker den till cirka 8 portioner.

* Välj en vegetabilisk fetaost och/eller crème fraiche så blir hela rätten helt vegetarisk, vegansk och laktosfri.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.