Örtig falafel i libabröd med sallad och yoghurtdressing

Hur gör man falafel?

Falafel är något jag gör alldeles för sällan. Jag gör oftast min falafel med fifty/fifty okokta och kokta kikärtor. Ibland kör jag med helt okokta men dessa falaflar blir lite hårdare i konsistensen. Med okokta menar jag alltså torkade kikärtor som man sedan blötlägger i 12 timmar.

Köper man torkade kikärtor, vilket jag gör till min falafel, blir det mycket billigare än om man köper färdigkokta på burk eller tetra. Kikärtorna sväller ju nämligen upp 2–3 gånger i storlek när man blötlägger dem. Vi köper naturligtvis även färdigkokta kikärtor på tetra eller burk. Men dem har vi till de mer spontana rätterna när man är ute för sent för att hinna blötlägga och koka kikärtorna först.

Perfekt mat till sportlovet

En örtig falafel i libabröd med sallad och yoghurtdressing är både gott och enkelt att svänga ihop. Man måste som sagt blötlägga sina kikärtor i god tid innan. Därför krävs lite framförhållning och planering. Falafel kräver också en del kryddor. Utan alla de goda kryddorna blir de lite tråkiga. Jag har i både spiskummin, malen koriander, lökpulver och chiliflakes – kryddor jag alltid har hemma. Så klart också salt och peppar samt i detta fall, hackad färsk persilja. Persiljan kan man skippa om man vill. Jag brukar använda rismjöl till min falafel för att få den att hålla ihop. Både kikärtor och ris är glutenfritt vilket gör dessa falaflar glutenfria.

Väljer du glutenfria bröd blir hela rätten utan gluten, men jag använder libabröd som är orientaliska, stora pitaliknande bröd. Förutom falafeln fyller jag bröden med en god sallad av stekt vitkål, morot och paprika. Över falaflarna ringlar jag en enkel yoghurtdressing av naturell yoghurt. Du kan ta klassisk matlagningsyoghurt, grekisk, rysk eller turkisk yoghurt – alla sorterna går bra. Är du laktosintoletant tar du en laktosfri crème fraiche och är du vegan, eller vill ha rätten helt vegetarisk, tar du helt enkelt en vegetabilisk fraiche.

Ja… du kan köpa falafeln också

Verkar det alldeles för bökigt att göra falafeln själv till denna rätt? Då köper du bara färdig falafel. NU för tiden kan man köpa både färsk och fryst falafel, och särskilda falafel-mixar som man bara rör ihop. Svårare än så behöver det inte vara. Det här är en typisk rätt som passar fint så här under sportlovet. Det är bara att paketera den i folie eller bakplåtspapper och ta med ut på picknicken i skidbacken eller pulkabacken. Det fina är också att den kan förberedas och inte behöver serveras varm.

» Här hittar du fler recept på utflyktsmat att ta med

Örtig falafel i libabröd med sallad och yoghurtdressing

Örtig falafel i libabröd med sallad och yoghurtdressing

För: 4 personer

Falafel:

2 dl torkade kikärtor (ca 175g)
1,5 dl rismjöl
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk chiliflakes
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk lökpulver
2 msk hackad, färsk persilja
5 msk vatten
2 msk olivolja
0,5-1 liter rapsolja att fritera i

Yoghurtdressing:

1 dl matlagningsyoghurt eller crème fraiche
1 tsk persillade
1 msk vatten

Sallad:

2 små morötter
150g vitkål
1 röd paprika

Övriga tillbehör:

1,5 dl ris
4 libabröd (orientaliskt bröd)
romansallad
1 grön chili

  • Blötlägg de torkade kikärtorna i minst dubbla mängden vatten i minst 12 timmar. När kikärtorna svällt upp till sin normala storlek, slå av vattnet och kör kikärtorna i en mixer till ett grovt ”mjöl”. Blanda kikärtorna med rismjöl, pressad vitlök, alla kryddor och persilja. Rör ihop allt och slå i vatten och olja tills konsistensen är lagom och funkar fint att forma. Forma smeten till 12 stycken puckar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fritera falaflarna gyllene. Jag brukar inte ha falaflarna helt i olja utan ungefär lite över halva höjden. Oljan brukar jag köra på cirka 140–150 grader och vända falaflarna med jämna mellanrum. Sedan ökar jag tempen lite på slutet så de får lite mer färg. Låt rinna av på ett papper.
  • Strimla vitkål och skär morot till tunna stavar med en kniv, en mandolin eller en julienneskärare. Kärna ut och strimla paprikan. Hetta upp olja i en stekpanna och ha ner vitkål och morot. Stek på medelvärme tills den början mjukna. Slå på äppelcidervinäger och lät den fräsa in under en minut. Ha i paprikan och stek ytterligare 2 minuter. Salta ett varv och ställ åt sidan. Stek till allt mjuknat.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Servera falafeln i libabröd tillsammans med strimlad sallad och chili.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.