Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Örtkyckling med rotselleripuré, nötter och picklade morötter

Enkelt och gott till helgen

Jag vill slå ett slag för enkel och festlig helgmat. I veckorna försöker jag verkligen att hålla matlagandet till ett minimum. Då blir det grytor gratänger och typisk husman i stora portioner som räcker till flera middagar. Till helgen vill jag däremot lyxa till maten och lagar gärna lite festligare – gärna tillsammans med min sambo eller med familjen.

Tips: ta gärna morötter i olika färger om du kan få tag i det.

Denna örtkyckling med rotselleripuré, nötter och picklade morötter är en smidigt middagsrätt som kan förberedas. De picklade morötterna och purén kan man med fördel göra i förväg. Morötterna bör man till och med göra lite i förväg så de hinner dra i sig av smakerna från inläggningen. Purén värmer man bara på i kastrullen och späder med lite vatten eller mjölk, om det behövs. Sedan är det bara att lägga in kycklingen i ugnen och vänta på att den ska bli klar. Vill man spara mer tid kan man till och med göra örtoljan i förväg så är den redo när kycklingen ska tillagas.

Jean Biecher Pinot Gris

Till denna helgrätt serverar jag en pinot gris från Alsace. Jean Biecher Pinot Gris, som vinet heter, passar bra till maten då det upplevs ha en lite högre viskositet samt en fylligare framtoning. Nästan lite oljigt. Det gör att det passar bra till lite kraftigare rätter utan att hamna i skymundan.

Pinot gris är en av de vanligaste druvorna i Alsace och präglar en stor del av regionens produktion. En gång i tiden kallades pinot gris för Tokay d’Alsace, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att fylligheten är så närbesläktad med den ungerska Tokajens. Det är många som säger att den fylliga och parfymerade stilen som ett vin av pinot gris ger, definitivt gör den till ett fullgott alternativt till en vit bourgogne vid middagsbordet.

Så smakar vinet

Jean Biecher Pinot Gris är ett vin som passar bra till såväl kyckling och fisk som fläskkött och vego. Det är lämpar sig också till blandat småplock, buffémat och ost. Smaken är aningen kryddig och aromatisk med inslag av aprikos, gula plommon, honung och apelsinskal. Till denna rätt gifter sig vinets smaker fint med de örtiga inslagen i kycklingen, syran in de picklade morötterna och krämigheten i purén.

Vinet produceras av familjen Biecher som håller till i den lilla byn Saint-Hyppolyte i Alsace. Familjen Biecher har varit verksamma i Alsace sedan mitten av 1700-talet och är en anrik vinproducent med stor passion för ursprungstypicitet och hållbarhet – något som också illustreras i detta vin som både är ekologiskt och smakmässigt som ett typiskt Alsace-vin. Idag är familjen Biecher en av de fem största producenterna i regionen samt det ledande vineriet för ekologiska viner. Under 2020 kammade Jean Biecher Pinot Gris hem en silvermedalj i International Organic Wine Award 2020 och för närvarande har det ett snitt på 3,8 på Vivino.

Biecher Pinot Gris Reserve

Flera av Biechers viner håller högsta internationella klass och uppskattas av såväl vinjournalister som konsumenter över hela världen. Nyligen lanserade man också nyheten Biecher Pinot Gris Reserve i Systembolagets beställingssortiment, vilket är ett kraftfullt och smakrikt vin med silkig munkänsla och toner av gula päron, solmogna äpplen och kryddor. Detta vin passar till en fräsch sallad, en frasig paj eller varför inte till en inledande caprese?

Jean Biecher Pinot Gris 81401

Om vinet:

Bicher Organic Riesling (81401)
Alkoholhalt: 13,5% | Druvor: 100% pinot gris
Sockerhalt: 1,0g/100ml | Ursprung: Alsace, Frankrike
Passar till: Fågel, fisk & skaldjur, vegetariskt, småplock

9 av 125 av 123 av 12
FruktsyraFyllighetSötma

Örtkyckling med rotselleripuré, nötter och picklade morötter

Örtkyckling med rotselleripuré, nötter och picklade morötter

För: 4 personer

Picklade morötter:

2 tjocka morötter (200g)
1 dl vatten
2 msk ättika
1 msk strösocker
0,5 tsk salt

Rotselleripuré:

800g rotselleri
4 dl vispgrädde
2 dl vatten
salt

Örtkyckling:

4 kycklingfiléer
2 msk hackad färsk persilja
2 msk hackad dragon
1,5 tsk torkad timjan
1 stor vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
1 tsk sambal oelek
4 msk olivolja
salt, peppar

Övrigt:

0,5 dl sötmandel eller hasselnötter

  • Skala och hyvla morötterna tunt på snedden på en mandolin eller med en kniv. Koka upp vatten och rör ihop med ättika, socker och salt. Rör tills socker och salt tills det löst upp sig. Lägg sedan i morötterna och låt dem ligga i lagen i några timmar.
  • Skala och tärna rotsellerin. Lägg den i en kastrull med grädde, vatten och en nypa salt. Koka under lock i 20 minuter. Kör purén slät med en mixerstav. Ställ kastrullen tillbaka på plattan och värm på. Smaka av med salt. Är purén väldigt lös är det bara att låta den gå på låg värme ett tag till.
  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Blanda hackad persilja och dragon i en skål med timjan, pressad vitlök, färskpressad citronsaft, sambal oelek och olivolja. Lägg ner kycklingfiléerna och vänd runt dem i örtoljan. Lägg över dem i en ugnsform och salta och peppra. Ställ in formen i ugnen i 225°C i 20 minuter. Låt kycklingen vila 5–10 minuter under folie och skiva den sedan.
  • Rosta nötterna i en torr panna tills de börjar få färg. Hacka nötterna och strö över kycklingen.

Receptet på örtkyckling med rotselleripuré, nötter och picklade morötter är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.