Örtrullad fläskfilé med citronmelisstaboulli och kantarellsallad

Gott recept med kantareller

Det finns två saker som man bara måste prova att ha i en sallad; det första är att ha vattenmelon. Det andra är smörfrästa kantareller. Melonen gör att salladen blir söt, frisk och krispig. Det blir kanongott. Har man smörfräsa kantareller i en ren sallad känner man den riktiga smaken på svampen. I en rätt kan de lätt komma i skymundan.

Hur gör man tabloulleh?

En riktig tabloulleh gör man med massor av hackad bladpersilja, tomat och bulgur. Eftersom jag sådde citronmeliss förra året, och den behagade komma upp i år, var det dags att göra något med den. Jag har själv varit lite oinspirerad när det kommer till citronmeliss – de hamnar antingen som dekoration på en efterrätt eller i någon drink. Där tar roligheterna slut.

Enkel och lättlagad middag till helgen

Eftersom jag tycker att tabouleh är kanongott bestämde jag mig för att göra en variant med citronmeliss istället. Jag bytte dessutom ut bulgurn mot quinoa – den är både roligare och innehåller mer protein. En riktigt god middag blev det i alla fall med massor av goda smaker. Finast av allt var att den gick hyfsat fort att laga.

I den här fredagens goda recept bjuds du dessutom på dryckestips från Popit.nu. Popit är en multiblogg där fyra passionerade skribenter skriver och tipsar om vin, öl och sprit. Har du inte redan spanat in den bör du göra det! Vem vet, ddu kanske hittar ett riktigt fynd till vinhyllan.

Örtrullad fläskfilé med citronmelisstaboulli och kantarellsalladKantarellsallad

SåsÖrtrullad fläskfiléSvamppanna

Örtrullad fläskfilé med tabbouleh och kantarellsallad

För: 4 personer

Örtrullad fläskfilé med citronmelisstaboulli och kantarellsallad

Kött:
700g fläskfilé
1 tsk liquid smoke
1/2 citron
1 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
salt, peppar
2 dl blandade, färska örter

Cintronmelisstabouli:
2 krukor citronmeliss
3 dl quinoa
10 cm purjolök
8 bitar soltorkade tomater
75g haricots verts
salt, peppar

Kantarellsallad:
1 liter kantareller
2 vitlöksklyftor
1,5 dl pumpafrön
1/4 vattenmelon (eller 1 rött äpple)
200g fetaost
100g rucola
salt, peppar

Sås:
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör
1 msk mangochutney
2 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Rör ihop liquid smoke, vinäger, soja och kryddor. Ansa fläskfilén och låt den marineras under dagen.

2. Koka quinoan med salt och en skvätt olja enligt anvisningarna på förpackningen. Snoppa och koka sedan haricots vertsen i saltat vatten ca 8 minuter. Strimla upp citronmeliss, purjkolök och soltorkade tomater. Rör ihop med quinoan och bönorna. Smaka av med salt och peppar.

3. Fräs upp kantarellerna i smör tillsammans med pressad vitlök och salt och peppar. Stek till all vätska försvunnit. Rosta sedan pumpafröna med lite salt. När de börjar knäppa är de klara. Tärna upp fetaost och vattenmelon och vänd ihop med frön, svamp och rucola. Smaka av med lite salt och peppar.

4. Klipp örterna och rulla sedan fläskfilén i det. Grilla lite högre upp i grillen så att kryddorna inte bränns bort. En innertemperatur på 65° är lagom.

5. Micra pressad vitlök tillsammans med en klick smör i 30 sekunder. Rör ihop med övriga ingredienser till såsen.

 

Mikael Christiansson på Popit rekommenderar dryck:

white”En maträtt med både sötma, sälta och viss syra behöver ett vin som har både syra och viss restsötma. Bäst är en halvtorr riesling från Tyskland som tex Dr Loosen. Då får du en klingande syra i kinderna som möter upp syran i maten och en lätt sötma som rundar av sältan och få ner sötman från chutney och melon på knä.”

Vitt: Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese (7203) 99:-

 

red”Skulle du välja ett rött så får det bli ett mjukt och medelfylligt vin, tex en Pinot Noir, som inte har en strävhet som krockar med sötman eller som är för kraftfullt för att dominera hela rätten. Här är en av mina favoriter.”

Rött: Markowitsch Classic Pinot Noir (6695) 99:-

Mikael Christiansson bloggar bland annad på Popit – en multiblogg där fyra passionerade skribenter skriver och tipsar om vin, öl och sprit. Gemensamma nämnaren är att de hellre drickes fyra glas med olika innehåll än fyra glas av samma. På Popit provas allt mellan himmel och jord – hemma, på krogen, hos importörerna, på Systembolaget och under resor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.