Orzo-sallad med svartkål, rödlök och soltorkade tomater

Matig sallad till middag

Jag har allltid gillat middagar som består av flera delar. Att bara äta en enstaka grej tycker jag är lite tråkigt. Alltså måste en paj eller en gratäng kompletteras med en sallad och en dressing. En gryta med rostade frön samt bröd. En pizza med jalapeños och balsamico. Med olika tillbehör till maten blir det både festligare och mer spännande för smaklökarna. Det gör också att maten tar lite mer tid att äta eftersom man måste plocka till sig det man vill ha. Med andra ord öser man inte bara in maten i munnen – det blir lite mer socialt.

Sallad, kött och sås

När det inte äts en huvudrollsinnehavare med tillbehör äter vi ofta mat som består av flera naturligare delar; protein, en kolhydrat och/eller sallad samt en sås. Idag har kolhydraten och salladen tagit en mycket större roll på tallriken medan proteinet är mer som ett tillbehör.

Denna orzo-sallad med svartkål, rödlök och soltorkade tomater passar utmärkt till olika typer av protein. Salladen är matig och god och görs av en färdig blandning av ekologiskt korn, bovete, lupin, bulgur, gula linser och gröna ärtor. Tänk på att både korn och bulgur innehåller gluten. Om du är glutenintolerant bör du således byta mot exempelvis quinoa eller ris. Denna blandning, som kallas för orzo-mix säljs i påse, kokas och blandas sedan med svartkål, rödlök och soltorkade tomater. Det hela blir en god och smakrik sallad med lätt tuggighet.

Orzo-sallad med svartkål, rödlök och soltorkade tomaterRölleka/RöllikaOrzo-mix

Grillad kycklingRölleka/Röllika

Recept till grillen

De små fina små kvistarna i salladen som ser lite ut som en fjäder eller en rävsvans är rölleka. Rölleka är en vildväxande blomma som finns i vitt och rosa. Blomma och blad kan ätas och den smakar lite som lavendel eller väldigt mild salvia. Den har en god och vuxen smak som passar fint till exempelvis kyckling. Eftersom vi har hela gräsmattan full av dessa blev den perfekt att förgylla salladen med.

Madeleine Landley ätligt ogräsDet är ändå rätt kul hur mycket ätligt som finns i naturen. Med enkla medel kan man komplettera det köpta med vilda inslag som adderar god smak och ser fint ut. Jag har också märkt att många inte har så stor koll på hur mycket ätligt de faktiskt har under fötterna. Därför är det lite extra kul att ha ner något i maten och fråga om de vet vad det är. Att ta tillvara på det ätliga i naturen gör det också billigare (det är ju gratis) och klimatsmart.

Snabbt och enkelt

Till orzo-salladen serverade vi grillad kyckling och bearnaise. Kycklingen var färdigmarinerad med basilika, citron och vitlök och det kändes skönt att kunna få till någon snabbt denna gång. Vill man enbart servera en sallad kan man strimla kycklingen och ha ner i salladen.

Bean var också en köpevariant, men bearnaisen kan man naturligtvis slå själv om man har lust. Självklart kan man byta kycklingen mot det protein eller den grönsak man är sugen på. Har man inte tillgång till svartkål kan man ta grönkål, mangold eller babyspenat.

» Här hittar du fler recept som passar till grillen

Orzo-sallad med svartkål, rödlök och soltorkade tomater

För: 4 personer

Orzo-sallad med svartkål, rödlök och soltorkade tomater

3 dl Orzo-mix
5 stora blad svartkål
1 stor klick smör (ca 12g)
6 bitar soltorkade tomater
1/2 rödlök
2 msk olivolja
salt, peppar
10 blad av rölleka

Tillbehör:

4 kycklingfiléer
bearnaisesås

  • Koka orzo-mixen enligt anvisningen på förpackningen. Skär bort den träigaste delen på svartkålen och skär bladen till fina strimlor. Hetta upp en panna med smör och ha ner svartkålen. Stek försiktigt på medelvärme och rör om då och då. När svartkålen är mjuk och glansig är den klar. Skrapa ner svartkål och eventuellt smält smör i en skål tillsammans med orzo-mixen.
  • Strimla soltorkade tomater och hacka rödlöken och ha ner i skålen. Smaka av med olivolja, salt och peppar. Dekorera med blad av rölleka.
  • Grilla eller stek kycklingen och servera med bearnaisesås.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.