Ost- och baconpaj

Här om veckan var jag på pressträff hos Scan. I början av september i år hade Scan sin största lansering sedan 70-talet (Pigham). Den här gången är det istället rapsgris som gäller. Köttet som säljs under ”rapsgris” är grisar som fått kallpressad rapsolja i fodret, vilket i sin tur ger ett mört och fint kött. Kött som kött tänkte jag… Det var en dum tanke.

Paj till buffé

Jag har länge letat efter det bästa butiksbaconet. Dvs ett bacon som går lätt att få tag i för vem som helst och som inte kostar en halv förmögenhet. Säger man att man hittat det bästa baconet är folk inte sena med att rabbla upp andra så som Domta, det som säljs hos Urban Deli osv. Men det är inte det var målet med min jakt. Jag vill vakna på morgonen, upptäcka att frukostbaconet är slut, och då bara kunna kasta mig yrvaket ner till butiken. Hajar ni vad jag menar?

Enkel paj när den är som godast

När jag testade Scans nya rapsgris-bacon var jag såld. Det var nästan mer som skinka och bara smälte i munnen. Till den här pajen stekte jag på lök och bacon i pannan och bladade ner i pajskalet tillsammans med riven ost och stanning – hur enkelt som helst. De enklaste pajerna är nästan de som är godast. Då jag gjorde denna ost- och baconpaj lagade jag även samtidigt denna; Filodegspaj med rödbetor och getost, de blev kanon ihop och funkar dessutom utmärkt till buffé.

Ostpaj med bacon och frasigt skal

Ost- och baconpaj

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Fyllning:
1 gul lök
1 paket bacon
3 dl riven ost

Stanning:
3 ägg
2,5 dl mellangrädde
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano

1 paket smördeg på rulle
se recept på pajdeg här

1. Smält smör i en stekpanna och ha ner hackad lök och strimlat bacon. fräs på mediumvärme till löken mjuknat (ca 8-10 minuter).

2. Lägg ut smördegen i en smörad pajform och ha ner den stekta löken och baconet. Riv osten på de stora hålen på ett rivjärn och fördela ut över.

3. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och ställ in i 200° i ca 40-45 minuter. Tag ut och låt stå till sig ca 10 minuter innan servering.

Rekommenderat vin till pajen: Puteus Riserva (nr 7582) – 87:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.