Grillspett med halloumi, fläskytterfilé, paprika och tomat

Grillspett till middag?

Spett är tacksamt att plocka ihop till middag och lägga på grillen eller i grillpannan. Serverar man med hickorysås, och eventuellt även en hetare sås, blir det en kanonmiddag. Grilloumi håller ihop bra när den värms och blir riktigt smarrigt att varva på spetten.

Angellopaprika?

Angellopaprikor är små fina paprikor utan kärnhus. Smaken är söt och inte alls het vilket man kan tro då de påminner om chili till utseendet. Tack vare dessa får man en bra kombination av salt och sött. Syrlighet och fetma får man genom broccolicremen, samt sötsyrlighet från de grillade tomathalvorna. Summasummarum blir det bra balans och ett komplett smakspektrum.

Arla Creme Fraiche Gourmet Ingefära och Chili

Vilket överraskning både jag och sambon fick då vi högg in på denna broccolicreme. Arlas smaksatta creme fraiche med ingefära och chili passade perfekt och gav en krämig röra med spännande smaker. Är du rädd för het mat behöver du inte oroa dig. Chilihet är den absolut inte, utan snarare uppfräschande och krämig.

Årets bästa grill-vin

Vad väljer man då för vin? Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve är ett riktigt kanonvin när det kommer till grillat. Vi har testat vinet till olika saker, bland annat till denna rätt och senast till grillade majskolvar, Beer Can Chicken, korv, fläskkött och ribs. Till det serverade vi grillade paprikor och lökhalvor, nachochips, tomatsalsa, hickorysås, aioli, grilloumi… Ja, rätt mycket som ni ser. I det stora hela funkade det bra till det mesta och är dessutom mycket prisvärt.

Ost- och köttspett med broccolicremeBroccolicremeAngellopaprikor

Grillspett med halloumi, fläskytterfilé, paprika och tomat

För: 4 personer

Ost- och köttspett med broccolicreme

Grillspett:

200g grilloumi
800g fläskkött, ex fläskytterfilé
80g småpaprikor ex angello
4 tomater
grillspett

Broccolicreme:

400g broccoli
1,5 dl creme fraiche ingefära och chili
salt, peppar

1. Dela broccolin till mindre träd och koka i saltat vatten ca 10 minuter. Slå av vattnet och mosa broccolin med en potatismosare. Rör ner smaksatt creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Ställ tillbaka på plattan och värm under omrörning.

2. Skär köttet till tjocka skivor, tärna upp grilloumin och halvera småpaprikorna. Stek i grillpanna. Halvera tomaterna och stek även dessa. Varva paprikahalvor, kött och grilloumi på spetten. Servera med broccolicremen samt valfria såser, ex hickory och någon hetare variant.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.