Ost- och skinkpaj med gröna oliver

Klassisk paj med ost och skinka

Har det ändå inte gått lite inflation i recept på paj med Västerbottensost? Frågar du mig är svaret ja. Det går så klart att ha andra sorters ost i pajen. Min favorit är faktiskt prästost!

Denna ost- och skinkpaj med gröna oliver är en riktigt god och lättlagad paj som passar att servera både under vår, sommar och höst. Den är utmärkt at ta med ut på picknick eller att servera som ett tillbehör till en bit kött, fisk eller kyckling. Jag gör som sagt denna paj med prästost eftersom det är en lagom smakrik ost. Jag tycker vissa ostar kan bli lite för påträngande medan andra är lite för mesiga. Med prästost blir det precis rätt.

Enkel sommarmat

Paj är en kanonbra rätt att bjuda på när man har gäster. Paj går att göra i förväg och kan serveras ljummen. Serverar man den med en god sallad till passar den inte bara till middag utan även som lunch. För mig är paj riktigt sommarmat. En god och smakrik paj och ett glas rosévin i kvällssolen är smått oslagbart. Ni hör väl att jag redan längtar?

Jag brukar oftast laga paj på morgonen. Visst låter det lite konstigt? Dock är det perfekt att svänga ihop pajen på morgonkvisten. När den är tillagad och klar får den stå till sig under dagen så smakerna får gå ihop ordentligt. Sedan är det bara att värma på pajen till kvällen och servera med salladen. Middagen är fixad på nolltid! Det här är verkligen en riktigt klassisk paj med lök, ost och skinka. Jag älskar även oliver och har därför även i gröna oliver samt ett gäng färska örter. Bladen som ligger på pajen på bilden är färsk oregano.

» Här hittar du fler goda recept på paj

Ost- och skinkpaj med gröna oliver

För: 4 personer

Ost- och skinkpaj med gröna oliver

Pajskal:

125g smör
3-3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
0,5 tsk salt

Fyllning:

1 stor gul lök
4 dl riven ost (ex prästost)
120g rökt påläggsskinka
1 dl gröna oliver med pimiento
0,5 dl hackade örter, ex persilja, gräslök

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
salt, peppar

  • Blanda rumsvarmt smör med mjöl och salt. Blanda i vatten tills degen får en bra konsistens – knåda inte för länge. Fördela ut pajdegen i en pajform. Låt den gärna sticka upp en bit över kanten eftersom degen drar ihop sig när en gräddas. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajskalet i 30 minuter i frysen.
  • Grovhacka löken och stek den mjuk på medelvärme i en stekpanna med smör. Låt svalna. Skär skinkan till lagom bitar. Riv ost, halvera oliver och hacka örter. Blanda ner allt i stekpannan med löken.
  • Vispa ihop ägg och grädde till stanningen med salt och peppar.
  • Förgrädda pajskalet i 8 minuter i 200°C i varmluft eller 225°C på över- och undervärme.
  • Ha ner fyllningen i pajskalet. Slå på stanningen. Grädda pajen i 200°C i varmluft eller 225°C på över- och undervärme i 25-30 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.