Ostgratinerad falukorvsgratäng i ugn

Annorlunda falukorv i ugn

En av de vanligaste vardagsrätterna folk lagar hemma är falukorv i ugn. Det klassiska receptet lagar man med falukorv som man skär skåror i och petar in ost, senap och tomat. Det här är ett gott och enkelt recept som jag gärna återkommer till. Dock är det precis lika kul att experimentera, som med en ostgratinerad falukorvsgratäng i ugn.

Middag på nytt sätt

Falukorv har hänga smakvänner, dvs andra ingredienser som den passar bra till. Mycket av de ingredienser som används i medelhavsköket paassar alldeles utmärkt till falukorv – exempelvis fetaost, basilika, zucchini och aubergine. Jag älskar ju ost, så i detta recept bestämde jag mig för att använda två sorters ost. Det hela blir en smakrik gratäng som är lätt att laga – på nytt sätt.

Skiva bara upp ingredienserna, varva dem snyggt i en gratängform, ställ in i ugnen – klart! Jag älskar mat som lagas på det här viset, och det här är ett riktigt gott recept som du bara måste prova när du vill variera din gamla vanliga falukorv i ugn.

Ostgratinerad falukorvsgratäng i ugn

För: 4 personer

Ostgratinerad falukorvsgratäng i ugn

1 zucchini
1 aubergine
800g falukorv
1 gul lök
1 burk kikärtor (400g)
1/2 kruka basilika
2 paket fetaost (á 150g)
200g halloumi
3 dl grädde
2 ägg
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, vitlökspulver, chiliflakes

1. Skiva zucchini, aubergine och falukorv. Smöra en ugnsfast form och varva de skivade ingredienserna i stående rader till gratängformen är fylld. Är auberginen bred kan man halvera skivorna på denna.

2. Fördela ut hackad gul lök, sköljda kikärtor och basilika ovanpå. Smula över fetaost och riv över halloumin.

3. Vispa ihop grädde och ägg med äppelcidervinäger och kryddor. Slå allt över gratängen och ställ in i 50 minuter i 225°C. Efter halva tiden kan man behöva lägga över en bit aluminiumfolie så att den inte bränns på ytan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.