Falukorvsgryta med äpplen, rotsaker och ost

Enkel vardagsmat

Jag bara älskar falukorv. Jag tycker att det är gott och krämigt och passar helt perfekt att servera som vardagsmiddag i allehanda former – som gryta, gratinerad i ugn, till en stroganoff eller bra stekt i sin enkelhet.

Idag satte jag min stora gryta på prov. I den fick det nämligen bli falukorvsgryta med äpplen, rotsaker och ost som tillagades i ugn. Självklart kan man öven tillaga den på spisen, om man så vill. Falukorvsgryta är utmärkt att laga då det blir en stor omgång som sedan kan bli lunch i några dagar efter.

Falukorvsgryta med äpplen, rotsaker och ost

För: ca 6-8 personer
Temperatur: 225°

Falukorvsgryta med äpplen, rotsaker och ost

800g falukorv
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
4 stora morötter
500g blomkål
2 röda äpplen
100g fänkål
5 dl vatten
5 dl grädde
1 msk äppelcidervinäger
1 msk skånsk senap
1 tsk sambal oelek
2 msk ljus redning
1 msk färsk/fryst persilja
salt, peppar, timjan
2-3 dl riven ost

1. Skiva korven till tjocka skivor, skär löken till stora bitar och hacka vitlöken. Ringla smör i botten av en stor ugnsfast gryta (5-6 liter) och ha ner korven, gula löken och vitlöken. Krydda ett varv och ställ in i ugnen i 225°C i cirka 15 minuter utan lock.

2. Skär morötter, blomkål, äpplen och fänkål till mindre bitar och ös ner i grytan. Salta och peppra. Rör ihop vatten, grädde, vinäger, senap, sambal oelek och redning med persilja, salt och peppar. Häll stanningen över, lägg på locket och ställ in i 40 minuter i ugnen. Rör gärna om någon gång.

3. Tag ut grytan strössla över riven ost. Ställ in i ytterligare 10 minuter så osten får smälta.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.