Ostpaj med gul lök och kantarellost

Ett recept på paj sitter aldrig fel

Paj – den perfekta vardagsmaten. Den perfekta festmaten. Helt enkelt den perfekta… maten. Paj passar verkligen när som helst – särskilt under våren och sommaren när man vill laga något enkelt. En av de saker jag gillar allra mest med paj är att man kan göra den i förväg, samma dag eller dagen innan. Sedan när det är dags att äta är det bara att värma på den. Jag tycker inte heller att paj måste serveras supervamrt. Det funkar lika bra när pajen är lite ljummen. En annan fin sak med paj är att man kan frysa den om man ska servera den ännu längre fram i tiden.

Madeleine Landley

Enkel ostpaj med kantarellsmak

Denna ostpaj med gul lök och kantarellost är riktigt enkel att göra. Receptet innehåller inte särskilt många ingredienser, och vill man göra det ännu enklare köper man färdig pajdeg. Jag är ingen bakare, men pajdeg har jag inget emot att göra. Jag tycker dessutom att det blir bättre när man gör den själv. Dels för att många färdiga pajdegar innehåller en massa onödiga tillsatser, men också för att jag tycker att ett pajskal ska innehålla en del salt för att inte smaka papper.

Denna paj fyller jag med stekt lök och riven ost. Stanningen i sin tur vispar jag ihop av färskost med kantarellsmak, ägg, grädde och kryddor. Ner i pajskalet och in i ugnen. Klart! Har du gäster som inte äter kött passar den också bra att servera efter som den ovo- och lakto-vegetarisk. Har man gäster som är glutenintoleranta gör man ett glutenfritt pajskalet. Här hittar du recept på glutenfria pajer. Det är para att plocka receptet på pajskalet och fylla med ingredienserna i detta skal. Pajerna med skal av mosade kikärtor är mina favoriter – de kräver heller inte en massa specialmjöl.

Alternativ ostpaj till kräftskivan

Den här enkla och goda ostpajen passar perfekt som lunch eller middag under sommaren. När man ska servera en buffé är paj utmärkt att ställa fram och låta gästerna ta själva. Denna paj är också en goding som gör sig bra till kräftorna på kräftskivan – lite som en variant på den klassiska västerbottenspajen. Eller varför inte till midsommar efter sillen, alternativt till kräftskivan? Tack vare den höstiga kantarellsmaken är den en goding även på hösten – då kan man komplettera med nyplockad svamp. Du ser, paj passar precis när som helst.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Ostpaj med gul lök och kantarellost

För: 8 personer som tillbehör eller 4 personer som huvudrätt/lunch

Ostpaj med gul lök och kantarellost

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk ättika
100g smör
0,5-0,75 dl olivolja
0,5 dl vatten

Fyllning:

2 gula lökar
240g riven ost (ca 4 dl)

Stanning:

3 ägg
100g färskost med kantarellsmak
2-3 dl vispgrädde
salt, peppar
1 tsk torkad oregano

  • Blanda vetemjöl och salt. Häll i ättika, olja och smula i smöret. Knåda ihop ingredienserna och späd med vatten till den fått en bra konsistens. Platta ut degen i en pajform på cirka 24-25 cm i diameter – se till att degen har lite överhäng. Nagga botten med en gaffel och ställ hela pajformen i frysen i 30 minuter. Förgrädda skalet i 10 minuter i 150°C på varmluft eller 175°C på över- och undervärme.
  • Grovhacka löken och stek den mjuk på låg värme i en stekpanna. Riv osten.
  • Vispa ihop ägg med färskost, vispgrädde och kryddor. Beroende på hur stor och hög kant det är på pajformen kan mängden grädde behöva varieras.
  • Ha ner fyllning och stanning i pajskalet. Grädda i 30 minuter i 175°C på varmluft eller 200°C på över- och undervärme.
  • Servera med en sallad till huvudrätt eller lunch. Dekoration gärna med ätliga blad och blommor. Jag har dekorerat med dillkronor, malva, oregano och oreganoblommor, svartvinbärsblad och persilja. Allt är ätbart.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.