Ostpaj med kummin, bacon och smörstekta kantareller

Gott tillbehör till kräftskiva

Vi smygstartade faktiskt med kräftskiva redan i början av augusti. Jag var sugen på att testa olika pajrecept, och självklart också på att äta goda nykokta kräftor. Terassen dekorerades, pajer lagades, kräftor fixades och nubben kyldes. Sedan samlades familjen och mumsade kräftor ända in på kvällskvisten. Vi hade ett underbart väder med solsken och skön temperatur – så bra att man satt i shorts ända fram till klockan elva.

Madeleine Landley Alternativ till Västerbottenpaj

Den här pajen är lite av ett experiment. Jag gillar en vanlig västerbottenpaj, men samtidigt är det kul med variation. Västerbottenspaj har också en syrlig bismak som inte alla tycker om, då är den här pajen ett utmärkt alternativ. Man kan förstås välja vilken ost som helst, men jag valde prästost.

Kummin är en typisk kräftkrydda, därför strösslade jag lite kummin på toppen och därefter nyplockad, smörstek svamp. Vi hade faktiskt turen att hitta svamp under dagen när vi var ute och gick i skogen, så det var kul att kunna använda sin egen. Pajen får också lite extra sälta och tuggighet tack vare knaperstekt bacon – självklart på rapsgrisbacon eftersom det klår alla andra baconsorter med hästlängder.

Vill man göra egen pajdeg finns recept på det här, annars gör man som i receptet nedan och använder färdig pajdeg eller smördeg på rulle – hur smidigt som helst. Glöm förresten inte att spana in det passande vintipset under receptet – om du är sugen på vin till maten.

» Här hittar du fler goda recept till kräftskivan

Ostpaj med kummin, bacon och smörstekta kantareller

För: 8 personer
Tid: 20-25 minuter
Temperatur: 225°

Ostpaj med kummin, bacon och smörstekta kantareller

Pajfyllning:

1 paket bacon
4 dl riven prästsost
1 rulle smördeg
1 msk hel kummin
300g färska kantareller

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
salt, peppar

1. Stek baconet knaprigt och låt det svalna. Skär kantarellerna smått och stek dem tills vätskan försvunnit. Ha sedan i en klick smör som får fräsa in.

2. Lägg ut pajdegen i en pajform om cirka 26-28 cm Ø. Strimla upp baconet och blanda ner i pajskalet tillsammans med prästosten.

3. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Slå stanningen över och blanda med fyllningen. Strössla över kumminfrön och grädda sedan pajen i botten av ugnen i 225° 25–30 minuter. Tag ut och låt svalna. Toppa med de smörstekta kantarellerna.

Rekommenderat vin till ostpajen: Jacob’s Creek Shiraz Cabernet (nr 2066) 75:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.