Ostpaj med sparris, sockerärtor och salami

Härligt recept på paj

Paj måste vara världens smartaste rätt. Det passar vare sig det regnar och man sitter framför tv.n, såväl som ute i solen ackompanjerat av ett glas rosé. Paj går att laga i förväg och är perfekt att frysa in. Det passar som huvudrätt och precis lika bra på ett buffébord eller till picknick. Dessutom blir den bättre ju längre den får stå till sig. Det måste helt enkelt vara världens med flexibla rätt.

Gott och lättlagat

Ostpaj med primörer och salamiSjälv älskar jag paj. Dels tack vare alla fördelarna ovan, men även för att det är så enkelt att laga och är lätt att variera. Den här lagade jag ena dagen och åt dagen efter. Så gott och perfekt när man inte orkar stå och slava vid spisen.

Gillar du också paj? Här finns goda recept på paj.

Ätbara blommor

Det finns en hel del ätbara blommor som många inte känner till. En del av dem har en fantastisk smak medan andra är mer intressanta då de är tjusiga att dekorera med. De gräslöksblommor man kan strössla på denna paj är både goda och fina. Blommorna smakar precis som gräslöken fast med lite mer sötma.

Pajdeg på det smarta viset

När jag gör pajdeg gör jag alltid tre omgångar samtidigt, portionerar ut i påsar och fryser in. Därefter tar man bara fram degen på morgonen så får den tina under dagen. Jag använder antingen sconesdeg eller smördeg i mina pajer. Ingen av dem behöver jäsa och är lätta att hantera. Vill man göra det ännu enklare för sig är det bara att handla smördeg på rulle (hoppa då bara över första steget i receptet).

Ostpaj med sparris, sockerärtor och salami

För: 4-6 personer
Temperatur: 225°

Ostpaj med primörer och salami

Pajdeg:

2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50g smör
1,5 dl mjölk

Pajfyllning:

1 knippe grön sparris
100g sockerärtor
80g salami milano
1 knippe gräslök + gräslöksblommor

Stanning:

3 ägg
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
3 dl riven prästost
salt, peppar

1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och placera över den pajformen. Platta ner degen i formen och förgrädda sedan i 6 minuter i 200°C. Om du använder färdig smördeg på rulle behöver den inte förgräddas.

2. Dela sparrisen till mindre bitar. Koka upp vatten och salt, tag av från plattan och lägg i sparrisen. Låt ligga i ca 10 minuter.

3. Dela sockerärtor och salami till mindre bitar och klipp gräslöken.

4. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök och kryddor. Riv osten och blanda ner samt resten av ingredienserna i stanningen. Vänd ner i pajskalet och platta till. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Toppa gärna med några ryckta gräslöksblommor och servera förslagsvis med en sallad på gurka, tomat, jordgubbar och äppelcidervinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.