Ostquiche med räkor, hackad rödlök och creme fraiche

Varför har vissa räkor mörka huvuden?

Jag har länge undrat varför vissa räkor har mörka huvuden. Du kanske också har sett det? Vissa är nämligen helt rosa medan andra har något mörkt där innanför. Får de en hjärnblödning? Skadas de? Är det olika sorter? Kommer de från olika platser? Nej, det riktiga svaret är att det beror på var räkan bär sin rom. Det hela har att göra med när i räkans livscykel den fångas samt vilken föda den ätit innan.

Royal Greenland räkor med skalUnder hösten parar sig räkorna och förvarar då rommen under buken, det vill säga ute i stjärten. Rommen kläcks sedan på våren och larverna simmar ut fritt i vattnet. När honan släppt rommen äter hon för att kunna bygga upp ny rom. Under den tiden lägger hon rommen under den så kallade huvudskölden. Då kallas rommen för ”huvudrom”.

Om räkan kokas när den har huvudrom ser rommen ut som en orange klump i huvudet. Om honan har släppt sin rom, vilket också kallas för att de är utlekta, syns mage och lever under huvudskölden eftersom dessa inte är täckta av rom.

Av den orsaken kan räkorna se mörka ut under huvudskölden. Har räkan ätit mörka plankton är huvudet ännu mörkare. Det är alltså inget farligt och har således heller inget att göra med var räkan kommer från. Det påverkar heller inte smaken på räkan.

Visste du detta om räkor?

Något jag inte heller visste, och som jag fick lära mig av Johan Malm på Restaurang Gabriels i Feskekôrka – regerande världsmästare i ostronöppning, är att ostron är hermafroditer och befruktar sig själva. Det innebär att de är hanar som små. När de sedan sprutat ut sin säd övergår de till att bli honor, och fortsätter sedan att vara det under resten av livet. Samma sak gäller för Nordhavsräkan som först lever sitt liv som hanne, för att sedan, efter cirka 2,5 år, övergå till att bli hona.

Vilka räkor ska man välja?

Ostquiche med räkor, hackad rödlök och creme fraicheTänk så lite man vet om räkor. Det enda jag visste tidigare är att de är goda och att man ska tänka på huruvida de är fångade under bra förhållanden eller inte. Det pratas mycket om att välja bra produkter som är närfiskade och fiskade under sjyssta förhållanden. Det är här MSC kommer in i bilden. MSC är nämligen en märkning och certifiering för fisk och skaldjur i vilken man främjar hållbara fiskemetoder för att stoppa utarmningen av haven och att minska utsläppen från odlingar. Tack vare MSC-märkningen kan vi konsumenter påverka industrin på ett positivt sätt.

Till detta recept har jag valt räkor med skal från Royal Greenland eftersom dessa är MSC-märkta. Räkorna tinas lätt under rinnande, kallt vatten och skalas sedan till toppingen. Fler goda recept med räkor hittar du här.

Enkla aptitretare till midsommar

För mig är räkor inte bara gott – det är festligt. Jag förknippar ofta räkor med lättare mat som man inte blir däst av. Jag gillar också den härligt rosa färgen som lyfter maten ett snäpp extra. Till midsommar och sommarfesten passar ostquiche med räkor, hackad rödlök och creme fraiche. Tack vare att ostquichen är som en paj utan skal, är den också glutenfri och kan ätas av fler. Det här är något som lätt glöms bort när det ska bjudas på festmat – att folk kan ha allergier.

Ostquichen är lätt att laga och kan med fördel göras i förväg. När det är dags att servera toppar man bara med lök, creme fraiche, rivet citronskal och nyskalade räkor. Hur gott som helst och den perfekta aptitretaren. Jag serverar förstås denna utmärkta mingelmat med ett glas mousserande eller en riesling.

» Fler midsommarrecept hittar du här

Ostquiche med räkor, hackad rödlök och creme fraiche

15-20 stycken

Ostquiche med räkor, hackad rödlök och creme fraiche

Ostquiche:

500g prästost
3 ägg
3 dl syrad grädde
1 tsk lökpulver
salt, peppar

Topping:

500g frysta räkor med skal
1/2 rödlök
1/2 kruka gräslök
1 dl créme fraiche
1 citron (skal)

1. Riv osten på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa ihop ägg och syrad grädde i en bunke tillsammans med kryddor. Rör i den rivna osten.

2. Ta en fyrkantig springform och kläm fast ett bakplåtpapper över botten. Se till att det är helt slätt i botten och att formen sluter tätt. Häll ut oströran och grädda sedan i 200°C i 30 minuter. Täck med en bit aluminiumfolie de sista 5 minuterna så quichen inte bränns på toppen. Låt svalna och lossa sedan från kanten.

3. Tina och skala räkorna. Finhacka rödlök och gräslök. Skär ostquichen till fyrkanter och toppa med rödlök, en klick creme fraiche, gräslök, räkor och rivet citronskal.

Receptet är framtaget i samarbete med Royal Greenland.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.