Rosmarinkyckling med ost, solrossallad och rödbetscreme

Härlig helgmat med fin färg

Vid det här laget så har jag nog stompat, cremat och puréat det mesta. Det är ju så gott och krämigt. Dessutom är det trevligt att byta mot ris, pasta eller potatis. Allra enklast är att göra stomp på rotsaker då de är ganska mjöliga i konsistensen. Vill man undvika redning eller mjöl kan man binda upp stompet med mosade bönor, men visst går det lika bra med en liten sked med majsstärkelse.

För den som äter LCHF

Den här rödbetspurén (eller stompet) är riktigt gott och binds ihop med kidneybönor. På så vis blir det också glutenfritt. Den fina rödbetspurén är också en härlig färgklick att få på tallriken. Kom ihåg – man äter även med ögonen.

Rosmarinkyckling med ost, solrossallad och rödbetscreme

För: 4 personer

Rosmarinkyckling med ost, solrossallad och rödbetscreme

Kyckling:
4 kycklingfiléer
3 msk olivolja
15 småkvistar, färsk rosmarin
några kvistar färsk oregano
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
salt, peppar, oregano, vitlökspulver, timjan

8 skivor ost
1 liten burk hela champinjoner (cirka 184g)

Rödbetspuré:
5 rödbetor
1 burk kidneybönor
1 tsk majsstärlekse
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk creme fraiche
salt, peppar, oregano

Sallad:
1 morot
1/2 röd paprika
30g blandad sallad
5 msk majs
1 tsk olivolja
4 msk solrosfrön

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skala och tärna rödbetorna smått och låt dem koka till de blivit mjuka. Skölj kidneybönorna. Häll av vattnet ifrån rödbetorna och häll ner kidneybönorna tillsammans med dem. Kör till en slät smet med en mixerstav. Rör ner creme fraiche, kryddor och majsredning. Hetta upp under omrörning så att redningen binder sig med vätskan.

2. Ansa eventuella senor ifrån kycklingfiléerna. Hetta upp en panna med olja och en pressad vitlöksklyfta och lägg i kycklingiléerna hela. Pressa citron och strössla rosmarin och kvistar med oregano över kycklingen. Krydda och stek på båda sidorna. Mot slutet av stektiden, lägg i avrunna, hela champinjoner och salta och peppra dessa. Fös upp de färska örterna, som nu har blivit friterade, ovanpå kycklingfiléerna. Hyvla två skivor ost och lägg på varje filé. Låt denna smälta så att kryddorna hålls fast under osten.

3. Skala moroten och riv sedan resten av moroten med morotsskalaren till tunna flarn. Skölj sallad och häll av vätskan ifrån majsen. Rosta solrosfröna i olja och salt. Då de börjar bli ljusbruna är de klara. Strimla paprikan på längden och rör ihop allt i en skål.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.