Oxfilé i ugn med syltad rödlök, auberginecreme och parmesanrostade morötter

Annorlunda nyårsrecept

Det är något särskilt med helger där det lagas god mat. Jag vet inte varför, men det beror troligtvis på att jag älskar mat på alla sätt och vis. Dessutom tycker jag det är ett trevligt sätt att umgås på. Mat är inte bara härligt att äta, det är även kul att prata om.

Glutenfritt och festligt till nyår

Den här rätten hittade jag på förra helgen. Jag har jobbat väldigt intensivt på sistone – både med att bygga webbplatser och att kreera recept. Trots det kliade det ändå lite i kreatörsnerven. Jag hade ett vin på lager som passade bra till att fira med och då kändes det helt rätt att hitta på en passande rätt till det. Vinet hittar du längst ner – och precis som jag hade hoppats passade det bra till med matens söta och lite småsyrliga smaker.

Syltad rödlök och lågtempad oxfilé

Köttet till den här anrättningen tar fem timmar att laga. Det kan tyckas vara lång tid, men det blir otroligt mört på det viset – lite som paté. Visst kan man öka temperaturen och korta ner tiden. Dock rekommenderar jag att man inte går över en ugnstemperatur på 150°C. Därefter börjar köttet nämligen bli stressat, torrt och segt – och hur kul är det? Eftersom vi gillar såser serverade vi även en färdig bearnaisesås till som var utrörd med lite creme fraiche till.

Lågtempad oxfilé i ugn med syltad rödlök och parmesanrostade morötter samt auberginecreme

För: 4 personer

Oxfilé i ugn med syltad rödlök, auberginecreme och parmesanrostade morötter

Lågtempad oxfilé:

800g oxfilé
timjan, vitlökspulver
salt, peppar

Syltad rödlök:

2 röda lökar
3 dl vatten
3 msk balsamvinäger
0,5 socker (gärna rå- eller fruktsocker)
1 nypa salt

Auberginecreme:

1 liten aubergine (250g)
100g färskost, ex philadelphia
1 tsk vit balsamvinäger
1 msk rökt paprikapulver
salt, peppar

Parmesanrostade morötter:

700g smala morötter
25g pinjenötter
75g parmesanost
1 kruka färsk timjan

250g salsiccia eller annan kryddig korv

1. Lägg fram oxfilén och låt den rumstempereras – cirka 3 timmar. Krydda oxfilén runt om och lägg den i en ugnsfast form. Värm ugnen till 75°C och låt oxfilén stå i 5 timmar. Eventuellt kan kan ringa över en skvätt olivolja och skeda över köttsaften efter halva tiden.

2. Koka upp vatten med salt, socker och vinäger. Spara lite av sockret. Skiva rödlöken och ha ner i det kokande vattnet. Låt svalna och stå i ett par timmar och dra. Slå av vattnet vid servering och rör ihop rödlöken med lite extra socker och en skvätt balsamico.

3. Skala och skiva auberginen. Hetta upp olja i en panna och stek auberginen mjuk – den får gärna ta lite färg. Ha ner färskosten i en mixer. Hacka den stekta auberginen och ha ner i mixern. Kör till en smet och smaka sedan av med kryddor och en skvätt vit balsamvinäger.

4. Tag ut köttet och täck med folie. Öka ugnen temperatur till 225°. Dela morötterna på längden och lägg ut dem på en oljad, ugnsfast plåt. Salta, peppra och strössla över färsk timjan – spara även lite timjan till dekoration vid servering. Rosta morötterna först i 20 minuter. Tag ut plåten, riv över parmesanost och rosta ytterligare 10 minuter (totalt 30 minuter). Avsluta med att strössla över pinjenötter.

5. Stek på salsiccian och servera till.

Rekommenderat vin till: A Amarone (nr 12343) – 221:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.