Oxfilépanna med kantareller

Middag med oxfilé

Oxfilépanna med kantareller är en god helgmiddag med mör oxfilé, god svamp och en skvätt tequila som sätter piff på det hela. Så här på hösten och till vintern är det underbart med en krämig rätt som värmer gott. Denna är inte bara fin till helgen utan passar också bra att bjuda gästerna på. Laga ihop av höstens svamp och en fin oxfilé, eller varför inte av rostas eller ryggbiff, som går precis lika bra.

Krämig panna med svamp och klyftpotatis

Tack vare att klyftpotatisen görs i ugn är den lätt att laga upp till många utan stök och bök. Dessutom är den glutenfri. Servera med ett fruktigt rödvin i glaset och lite lättkokta grönsaker.

Krämig panna med oxfilé och kantareller

För: 4 personer

Rostaspanna med kantareller

Klyftpotatis:

800g potatis
3 morötter
1 msk olivolja
salt, peppar

Oxfilépanna:

800g oxfilé eller rostas
2 vitlöksklyftor
400g kantareller
1 gul lök
1 schalottenlök
10 bitar soltorkade tomater
4 dl grädde
2 cl tequila
1 msk maizena

1. Skölj och skär potatisen till klyftor. Ringla olja i en ugnsform och rada upp potatisklyftorna. Krydda och ställ in i ugnen i 225° i ca 30-45 minuter. Tag ut i mitten av tiden och vänd runt potatisklyftorna.

2. Ansa köttet och skär till mindre bitar. Smält smör i en passa och ha ner köttet. Tillsätt hacka lök och kantareller. Pressa över vitlöksklyftor och ha ner strimlade soltorkade tomater. När vätskan reducerats från svampen, slå på tequilan och låt den fräsa bort. Häll på grädde och pudra över redning. Rör om och låt det sedan puttra ihop under ett par minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.