Oxfilé med potatisgratäng, bearnaisesås och spenatsallad

Träning och träningsmat

Jag vill passa på att tipsa om min underbara kompis Alexia som driver bloggen Inspirationsboost. Hon bloggar om träning, kost och inre motivation – och snacka om att man blir inspirerad av hennes blogg. Hennes härliga inlägg får det att spritta i benen och får en att vilja investera i en yogamatta. Att gå till gymmet anser jag att jag måste vare sig jag vill eller inte, och ärligt talat så är jag mer typen som inte vill. Det är ett ont måste, men när man börjar se resultat känner man sig faktiskt väldigt nöjd – och det är trots allt jobbigare att komma iväg till gymet än själva träningen i sig.

Som en extra puff i rätt riktning har jag nu investerat i en helt ny träningsgarderob med en massa härliga och färgglada träningskläder. Dessutom är det snart vår och då kan man snöra på sig löparskorna och springa en runda utan att bli som en isglass.

Hälsosam mat

Men, för att återgå till ämnet. I Landleys kök fokuseras inte på träning, utan på den härliga belöningen man får efteråt – nämligen mat. Som du kanske har märkt så kan man nu göra bättre sökningar tack vare den mer detaljerade sökfunktionen högst upp till höger. Råkar du vara intresserad av mat som är bra för hälsan så har du också kommit helt rätt. Under sektionen ”Hälsa” finns alla recept som går under kategorin GI, träningsmat, glutenfritt, utan vita spannmål, LCHF mm.

Recept på oxfilé till nyår, med vintips

Jag bryr mig inte om dieter, men många av mina recept går trots allt mycket bra att följa om man lagar exempelvis GI-inspirerat eller annat. Jag är varken kock eller dietist – jag lagar bara mat för att det är kul och för att jag vill dela med mig. Alltså får de recept som passar helt enkelt ligga under kategorin Hälsa. Det mesta jag lagar är glutenfritt och utan vita spannmål, men för det är de inte mindre festliga!

Hemmagjord bearnaisesås

Under tiden kommer här en riktigt helgmumsig rätt att gotta sig i. För mig är detta det ultimata nyårsreceptet. Det är välbeprövat och går enkelt att laga. Orkar man inte göra hemmagjord bearnaisesås kan man gott köpa färdig burk. Det brukar jag göra ;) Glad helg gott folk!

Oxfilé med potatisgratäng, bearnaisesås och spenatsallad

För: 4-6 personer
Temperatur: 225°

Oxfilé med potatisgratäng, bearnaisesås och spenatsallad

Kött:
600g oxfilé eller rostas
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
1/2 dl portvin
salt, peppar, grillkrydda

Potatisgratäng:
600g potatis
1 gul lök
4 dl grädde
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, persillade
1-2 dl riven ost

Spenatsallad:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200g färsk bladspenat
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Tomat- och avocadosallad:
2 tomater
1 avocado
1/2 röd lök
1 tsk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk koncentrerad transbärsjuice
salt, peppar, oregano

Bearnaisesås:
225g smör
1/4 gul lök
3 msk vitvinsvinäger
6 msk vatten
3 äggulor
3 tsk torkad dragon
salt, vitpeppar

1. Ansa köttet. Rör ihop ingredienserna till marinaden och ha ner dessa samt köttet i en påse. Låt ligga svalt och marinera, gärna under dagen. Tag fram en timme innan tillagning.

2. Skala och skiva potatisen, hacka löken. Smöra en ugnsfast form och lägg upp ett laget potatis följ av lök. Varva hela vägen upp och avsluta med potatis på toppen. Vispa ihop grädde med pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och ställ sedan in formen i 225° i 45-50 minuter. Tag ut 5 minuter innan den är helt klar och strössla riven ost över.

3. Hetta upp en stekpanna med smör, strimla lök och ha i den samt pressad vitlök. Skölj bladspenaten och vänd ner i stekpannan. Slå på vinäger och krydda. Stek tills spenaten mjuknat.

4. Skiva tomater, avocado och röd lök. Rör ihop resten av ingredienserna till vinägretten och slå den sedan över grönsakerna. Rör om.

5. Smält smöret och ställ åt sidan. Finhacka eller riv gul lök och ha ner i en kastrull tillsammans med malen vitpeppar. Slå på vinäger och 3 msk vatten. Hetta upp och låt nästan all vätska koka bort till det blir som en puré. Ös sedan ner purén i en rostfri skål och ställ denna i ett varmt vattenbad. Ha på de sista 3 matskedarna med vatten i purén och låt det värmas upp. Tillsätt sedan en äggula i taget under vispning. Då såsen tjocknat, tillsätt lite smör i taget under vispning. Avsluta med att ha i örterna. Låt stå ett par minuter innan servering så att såsen får dra i sig av smakerna.

6. Stek eller grilla köttet och pensla gärna en extra gång marinaden. Om du använder köttermometer bör innertemperaturen på köttet ligga runt cirka 55-65°C. Täck med metallfolie och skiva upp till serveringen.

Rekommenderat vin till: Las Moras Malbec (nr 74088) – 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Oxfilé med potatisgratäng, bearnaisesås och spenatsallad är en underbar helgrätt som är lätt att laga.