Oxfilé med potatiskaka, konjakssås och sparris

Dags att planera nyårsmenyn

Med julen avklarad är det nu dags att blicka framåt mot årets sista dag – nämligen nyårsafton. Nyårsafton betyder olika saker för var och en. För min del är ett trevligt sätt att bjuda in vännerna till att käka något gott och matcha med passande dryck. Utöver det tror jag varken på nyårslöften eller att man ska behöva festa extra mycket. ”Det är en dag imorgon” och alla andra vuxna klyschor är mer vad jag tror på. Förr kanske jag ville partaja lite extra, men idag är jag gammal nog att veta att man bara blir extra bakis dagen efter…

De senaste år en har vi firat nyårsafton tillsammans med min familj ute på deras landställe. Vissa år kör vi bara familjen och andra har vi bjudit in de närmaste vännerna. Vi äter en god middag, har det trevligt och tittar på fyrverkerierna. Det är ett bra upplägg och ett kul tillfälle att planera en extra god middag – för där vill jag absolut inte göra avkall. Maten ska vara god och välkomponerad. Spana gärna in de olika specialkomponerade nyårsmenyerna med tre rätter här i Landleys kök.

Oxfilé till nyårsafton

Idag tänkte jag bjuda op ett nyårsrecept som jag tog fram förra året. Många vill servera oxfilé till nyårsafton eftersom de tycker det är lyxigt. Jag tycker förvisso att det finns en mängd andra styckningsdetaljer som är precis lika intressanta, men om det är oxfilé ni vill ha recept på är det recept på oxfilé ni ska få ;)

Madeleine Landley vintips

Klassisk nyårsmat

Detta recept på oxfilé med potatiskaka, konjakssås och sparris är verkligen ett klassiskt nyårsrecept som innehåller alla de ingredienser många vill använda sig av. En fin köttabit i form av oxfilé, potatis i festligare form, kombinerat med en lyxig sås med konjak samt sparris och gröna bönor. Att så många väljer denna komposition är kanske inte så konstigt – det blir ju till älskog i munnen. Det är välbeprövat och bevisat gång på gång. Vill man addera ytterligare en lyxig komponent kan man linda bacon runt köttet.

Det fina med denna rätt är att den är enkel att göra. Det passar också fint när man har gäster eftersom potatiskakan kan varmhållas (man kan behöva slå på lite vätska, ex mjölk eller grädde, om den ska varmhållas länge så den inte blir torr) samt att såsen lagas i förväg. Jag älskar verkligen dessa smakrika potatiskakor. De innehåller faktiskt inte bara potatis och grädde utan också lök, spenat och smulad fetaost. Skippar du ströbrödet på potatiskakan, eller väljer glutenfritt ströbröd blir hela rätten glutenfri.

Ett tips är att tänka på att välja en annan huvudråvara i förrätten, exempelvis fisk, vegetariskt eller skaldjur. Då blir det inte kött på kött efter varandra. Är du flexitarian kan köttet i receptet enkelt bytas mot en köttersättare (exempelvis quorn filéer) eller vegetariska biffar. Man kan också skiva aubergine tjockt, steka hårt i grillpanna och pensla med god marinad.

» Här hittar du fler festliga recept som passar till nyårsafton

Oxfilé med potatiskaka, konjakssås och sparris

För: 6 personer

Oxfilé med potatiskaka, konjakssås och sparris

Potatiskaka:

700g mjölig potatis
1/2 gul lök
100g babyspenat
1 tsk äppelcidervinäger
150g fetaost
2,5-3 dl vispgrädde
salt, peppar, vitlökspulver
spraysmör + ströbröd*

Konjakssås:

50g smör
1/2 gul lök
1/2 morot
1 dl konjak
1 msk viltfond
1 dl grädde
0,5 dl vatten
2-3 msk ljus redning
salt, peppar

Smöriga gröna bönor och sparris:

150g haricots verts
1 knippe grön sparris
25g smör
salt

Kött:

900g oxfilé, rostas eller ryggbiff (4 skivor)
salt, peppar

  • Riv potatis och lök i en hushållsassistent eller på de stora hålen på ett rivjärn. Stek spenaten i smör med salt till den mjuknat. Slå på en skvätt äppelcidervinäger och låt den fräsa in. Låt svalna. Blanda potatis, lök, spenat och smulad fetaost. Vispa ihop grädde och kryddor i en bunke. Smöra och bröa en amerikansk muffinsplåt eller små gratängformar. Skeda upp potatisröran och slå på grädden. Grädda i 225°C på över- och undervärme (eller 200°C på varmluft) i 40 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så potatiskakorna inte bränns.
  • Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök och morot. Låt det mjukna på medeltemperatur i cirka 10 minuter och slå sedan på konjaken. Sila av genom ett durkslag och häll tillbaka den avsilade vätskan i kastrullen. Ställ tillbaka på plattan och rör i viltfond, grädde och vatten. Smaka av med salt och peppar. Vispa i redningen och låt det koka upp. Ha eventuellt i med redning om den blir för lös och med vatten om den blir för trögflytande.
  • Koka upp saltat vatten och ha ner haricots vertsen. Skär bort den träiga delen på sparrisen. Lägg ner sparrisen efter två minuter i kokvattnet och låt sjuda i ytterligare 3 minuter. Slå av vattnet och lägg ner en smörklick i kastrullen. Blanda allt och salta.
  • Stek köttet i smör med salt och peppar. Här hittar du alla innertemperaturer olika detaljer av för nötkött.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.