Paella med kyckling och skaldjur

Grilla paella i sommar

Tidigare i våras åkte jag och sambon till Valencia. De flesta som vill åka på en stadsresa i Spanien väljer att åka till Barcelona, men eftersom det både är mindre turister och billigare att åka till Valencia tyckte vi att det låt som en bra val. Valencia är i övrigt likt Barcelona med sina stränder och stadsupplevelser. Här finns mycket att göra vare sig man vill hänga i stan eller ligga och lapa sol på stranden.

Resväskan som åkte med mig till Valencia var lätt packad vilket gjorde att jag hade en massa plats kvar i den samt vikt till godo. Tur var det eftersom jag i Valencia hittade en paellapanna som fick åka med hem. Jag har länge gått och funderat på en paellapanna till grillen på landet, och självklart kan man likaväl köpa en i Sverige. Dock tyckte jag det var roligt att ha en paellapanna från paellans hemort samtidigt som paellapannorna är så mycket billigare.

Madeleine Landley lagar paella Paellans ursprung

Paellan har sitt ursprung i Valencia. Invandrade muslimer började odla ris i området kring Valencia i början av 700-talet, och rätten döptes sedan efter det lokala ordet för stekkärl – paella eller paellera.

Ska man äta paella i Valencia bör man äta den så tidigt som möjligt under dagen – förslagsvis som lunch. Det är nämligen inte ovanligt att restaurangernas paella blir ståendes under dagen och på så vis blir torra och tråkiga.

Vilket paellapanna ska man ha?

Jag köpte min paellapanna för 170 kronor och slängde ner i resväskan. Själva pannan är gjord av tjockare gods vilket lämpar sig extra bra till grillen, och har en diameter på 45 centimeter – detta är en lagom storlek som passar för cirka 8-10 personer till middag. Av just den modellen finns två varianter; med röda och med svarta handtag. Den med svarta handtag är gjord av tjockare gods och är således lite dyrare.

Paellapannan jag har kan man köpa hos Gasbolaget för 485 kronor. Liknande kan också beställas från Paellapannor.se samt från Bagaren och Kocken.

Ingredienser till paellaPaella med kyckling och skaldjurPaella med kyckling och skaldjur

Enkelt recept på paella

Paellan är praktisk då man kan göra mycket på en gång vilket lämpar sig perfekt till stora middagar och fester. Innehållet kan man variera efter vad man är sugen på, men vanligast är skaldjur och kyckling. I detta recept användes vad vi hade hemma. Jag hade en hel ask med kräftor liggandes från en fotografering som behövde tas om hand om, och denna kompletterades med vannameiräkor och kycklingfiléer.

I Spanien ser man oftast havskräftor i paellorna, men det går förstås precis lika bra med signalkräftor. Man kan också ha i fisk och musslor om man känner för det, men huvudsaken är också att paellan görs på ris som smaksätts med saffran.

Vi var lite oroliga att smaken av saffran skulle bli för svag. Vi gjorde nämligen en helt full panna (på 45 centimeter) med endast en påse saffran. Det visade sig vara precis lagom.

Välj arborio-ris till paella

Det förekommer mycket pekpinnar när det kommer till att göra paella – både kring hur man ska tillreda riset och steka in saffran och liknande. Trist, tycker jag, för det får folk att inte våga prova. Jag bestämde mig för att skita i vad alla andra viktigpettrar tyckte, och det visade sig bli den godaste paellan jag ätit.

Två saker bör man dock tänka på; använd ett ris som kan suga mycket vätska, förslagsvis ris till risotto, så som arborio. Koka riset i en kastrull med saltat vatten och dra av cirka 2 minuter på koktiden eftersom riset sedan lagas klart i paellapannan. Tänk också på att ha ner skaldjuren sist i paellan så de inte blir sega och torra.

Det tredje bonustipset är att njuta av en härligt sprudlande cava medan maten lagas och sedan välja ett spanskt vin att dricka till maten. Tips på vin som passar till paella hittar du under receptet. Servera paellan med aioli eller örtcreme, tabasco och ett gott bröd.

Om man vill kan man utesluta kräftorna och byta mot 1 kilo vannameiräkor istället för 500g.

Kolla in filmen där jag visar hur enkelt det är att göra paella på grillen.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Paella med kyckling och skaldjur

För: 8-10 personer

Paella med kyckling och skaldjur

Paellaris:

15 dl vatten
1 buljongtärning
7 dl arborio-ris

3 kycklingfiléer
500g vannameiräkor
1 kg hela kräftor

4 morötter
3 knipplökar
2 gula lökar
1 röd paprika
6 stora vitlöksklyftor
rapsolja
1 påse saffran
1 tsk chipotlepasta
salt, peppar, persillade, oregano

Örtcreme:

2 dl creme fraiche
2 tsk persillade
salt, peppar

Tillbehör:

tabasco
bröd
örtcreme

1. Koka upp vatten med en buljongtärning. Ha i riset när det kokat upp och låt det puttra under lock i 19 minuter. Se till så att det inte bränner fast.

2. Skär kycklingfiléerna till mindre bitar. Skala kräftstjärtar och bryt klorna. Tina vannameiräkorna i varmt vatten.

3. Skiva morötter och knipplök. Skär den gula löken till stora bitar och skiva vitlökarna. Kärna ur och skär paprikan till bitar. Lägg alla grönsaker i en skål.

4. Tänd grillen och lägg på paellapannan. Se till att det kommer in luft mellan pannan och elden, så den inte kvävs (vi la ett stort grillgaller ovanpå en klotgrill, som på bilden). Ringla i ordentligt med olja i pannan och ha i kycklingen. Fräs kycklingen till den fått yta runt om, ha sedan i grönsaker och saffran. Blanda allt ordentligt med saffranen och låt det stekas på ett par minuter (cirka 5-10 minuter) under omrörning. Krydda ordentligt.

5. Blanda ner kräftstjärtar, klor, vannameiräkor och riset. Låt det stekas till vannameiräkorna inte längre är genomskinliga (cirka 1-2 minuter) och servera sedan med örtcreme, tabasco och bröd.

Paella med kyckling och skaldjur


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.