Paella med lax och räkor

Vilket ris ska ma ha till en paella?

Paellaris har hög stärkelsehalt och kladdar ihop utan att bli krämigt. Vanliga rissorter att använda till paella är Bahia, Balilla, Bomba, Senia och Calasparra. De kan också säljas som kort och gott som ”paellaris” med sorten angiven på förpackingen. De särskilda rissorter man använder till en paella kan vara lite knepiga att få tag i. Det går att hitta i vissa välsorterade butiker och att beställa på nätet. Dock hör det till ovanligheterna att hitta paellaris i en vanlig matbutik.

Istället är det lika vanligt att man använder rissorterna arborio eller carnaroli – precis samma som man använder till risotto. Jag brukar använda Arborio. Risotto-riskornen är korta och runda och innehåller mer naturlig stärkelse än långkorninga rissorter eftersom de genomgår en kortare efterbehandling. Alltså en kortare malningsprocess. Arborioris kan tack vare den högre stärkelsehalten suga upp mycket vätska och behålla en kärna som är al dente.

Paella med lax och räkorIngredienser till paellaPaella med lax och räkor

Hemmagjord paella med fisk och skaldjur

Arborioris har alltså samma karakteristiska drag som de typiska risottorisen, men det går även att få krämigare som till en risotto. Kokar man det bara rakt upp och ner blir det dock inte det utan mer som ett risottoris. Har du inte tillgång till arborioris kan du förstås ta kokt jasminris eller liknande, men naturligtvis blir paellan annorlunda. Riset kokar man innan det åker ner i paellapannan.

Madeleine Landley lagar paellaDenna paella valde vi att göra på gasolgrillen. Jag har tidigare alltid gjort paellan på en klotgrill som eldas med kol, men denna gång blev det på gasol eftersom vi ville hålla det enklare och få till det lite snabbare. Tidigare har jag oftast gjort paella med kyckling, men denna gång kändes det kul att göra en som var helt baserad på fisk och skaldjur. Jag har också valt gul lök och purjo.

För att det ska bli extra snyggt satsar man bara på den gröna delen på purjolöken. Många verkar inte ens känna till att den gröna delen på purjolöken går att äta – de skär bort och slänger den. Varför? För egen del skär jag alltid bort den lite trötta, torra delen allra längst ut, sedan skär jag purjon från de gröna till det vita. Med andra ord – ja, hela purjolöken går alldeles utmärkt att äta.

Perfekt sommarmat

Du kan så klart göra paella på spisen, men du behöver en stor panna och ganska hög värme. Av den orsaken är grillen utmärkt att laga paellan på eftersom man annars behöver ha alla plattorna igång om man ska använda en riktig paellapanna. Jag har en paellapanna på 45 centimeter i diameter som jag köpte med mig hem från Valencia. Det finns liknande att köpa i Sverige. Exempelvis hos Byggmax och hos Kitchentime. Under receptet hittar du en video där jag visar hur enkelt det är att göra en paella på grillen. Receptet i videon görs med kyckling, räkor och korv, istället för med lax och räkor som i detta recept. Prova gärna! Jag hoppas det smakar.

» Här hittar du fler goda sommarrecept

Paella med lax och räkor

För: 8-10 personer

Paella med lax och räkor

Paellaris:

15 dl vatten
2 tsk salt
7 dl ris, arborio

Grönsaker:

4 morötter
1/2 purjolök (gröna delen)
1 gul lök
1 röd paprika
4 styckfrysta laxfiléer
1 kg vannameiräkor
1 burk majs
2 dl rapsolja
1 påse saffran
salt, peppar, vitlökspulver

Tillbehör:

aioli

  • Koka upp vatten med salt. Ha i riset när det kokat upp och låt det puttra under lock i 19 minuter. Rör om då och då och så till att det inte bränner fast.
  • Skär morötter, gul lök, paprika och den gröna delen på purjolöken till stora bitar. Tina lax och räkor. Skär laxen till bitar.
  • Tänd grillen och ställ på paellapannan. Ringla i ordentligt med olja och ha i grönsakerna. Fräs runt grönsakerna med en stekspade till de börjar mjukna, ha sedan ner majs, lax och räkor. När laxen inte längre är rå, blanda ner riset och strössla över saffran. Blanda allt, krydda och låt riset få lite värme. Servera med aioli.

 

Video på hur man gör paella

Kolla in filmen där jag visar hur enkelt det är att göra paella på grillen. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Paella med lax och räkor

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.