Paella på grillen med kyckling, räkor och korv

Så enkelt är det att göra paella på grillen

Paella, mina vänner – det är något av det godaste och somrigaste som finns. På landet lagar vi paella flera gånger per sommar. Det är trots allt enkelt och gott och går att laga till många – något som gör det till den perfekta rätten att laga på grillen när man har gäster.

När vi var i Valencia köpte jag med mig en paellapanna hem som jag brukar köra på grillen. Det kändes trots allt som något en sann matnörd måste ha i sitt hem. Självklart kan man köpa en paellapanna på andra ställen i Spanien, exempelvis hos KitchenLab eller Gasbolaget, som för övrigt har den modellen jag använder på 45 centimeter.

Recept med kyckling, korv och stora räkor

Detta recept på paella har jag varierat med kyckling, korv och stora räkor, så kallade vannamei. Dessa räkor är MSC-märkta och rackarns goda. Det hela serveras med en hemmagjord och enkel variant på aioli, eller vad man skulle kunna kalla för en vitlökssås. Jag orkar aldrig stå och vispa egen aioli, så jag gör denna variant som går superfort och är mycket smalare. Antingen gör man den med enbart creme fraiche, eller så rör man även i 1 deciliter majonnäs. Supersmidigt!

Video på hur man gör paella

När man gör paella på grillen finns det några knep. Se till att luft kommer in under gallret som pannan står på. Grillar man på en klotgrill behöver alltså pannan komma upp lite över grillen så den inte täpper till öppningen – kolla gärna på filmen nedan där jag förklarar hur och visar hur enkelt det är att göra en paella på grillen. Koka riset innan så blir det fluffigt och bra. Till paella använder man samma tis som till en risotto, så kallat arborio-ris.

Vilket vin ska man välja till paella?

Sugen på vin till maten? Ett vitt vin av den spanska druvan verdejo, det passar allra bäst. Kolla exempelvis in Oro de Castilla (2753) på flaska, eller om man vill ha lite mer – Pata Negra Apasionado Verdejo Sauvignon Blanc (2127) på bag in box. Även en sauvignon blanc passar bra tack vare friskheten i vinet. Då är Hunter’s Sauvignon Blanc (6202) är ett bra val.

Kolla in filmen där jag visar hur enkelt det är att göra paella på grillen.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Paella på grillen med kyckling, räkor och korv

För: 6-8 personer

Paella på grillen med kyckling, räkor och korv

Paellaris:

15 dl vatten
1 buljontärning
7 dl arborioris

Aioli:

2 stora vitlöksklyftor
1 msk smör
3 dl creme fraiche (34%)
salt

Paella med kyckling, räkor och korv:

3 dl rapsolja
3 kycklingfiléer
3 stora morötter
2 gula lökar
1 röd paprika
300g kryddig korv, exempelvis txistorra
500g kokta vannameiräkor
1 påse saffran
salt, peppar
1 dl hackad libbsticka
0,5 dl hackad persilja

Servera gärna med chipotle-tabasco

1. Koka upp vatten med en buljongtärning. Ha ner riset och koka det på låg värme under lock i cirka 18 minuter.

2. Pressa vitlöken i en skål och ringla över smör. Kör i micron i 30 sekunder. Blanda med creme fraiche, smaka av med salt och ställ svalt.

3. Hetta upp paellapannan och ringla i ordentligt med rapsolja. Ha ner tärnad kyckling och stek till de fått yta runt om. Salta och peppra.

4. Ha ner hackade morötter och låt dem stekas några minuter. Ha ner hackad lök och paprika och stek ytterligare några minuter under tiden du rör om. Ha i mer olja om det bränner fast. Skiva korven och ha i. Stek tills den fått yta.

5. Gör plats för räkorna i mitten genom att fösa allt åt sidorna. Ha ner de tinade vannameiräkorna och stek ytterligare 1-2 minuter. Salta och peppra.

6. Rör i det kokta riset och saffran. Smaka av med salt och peppar (det går åt mycket salt och peppareftersom det är en stor panna med mycket innehåll). Strössla över hackade örter och servera med aioli och chipotle-tabasco.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Paella på grillen med kyckling, räkor och korv är gott och enkelt. Här hittar du både recept och en video med steg för steg.