Paella på grillen med kyckling, räkor och korv

Så enkelt är det att göra paella på grillen

Paella, mina vänner – det är något av det godaste och somrigaste som finns. På landet lagar vi paella flera gånger per sommar. Det är trots allt enkelt och gott och går att laga till många – något som gör det till den perfekta rätten att laga på grillen när man har gäster.

När vi var i Valencia köpte jag med mig en paellapanna hem som jag brukar köra på grillen. Det kändes trots allt som något en sann matnörd måste ha i sitt hem. Självklart kan man köpa en paellapanna på andra ställen i Spanien, exempelvis hos KitchenLab eller Gasbolaget, som för övrigt har den modellen jag använder på 45 centimeter.

Madeleine Landley Paella Recept med kyckling, korv och räkor

Detta recept på paella har jag varierat med kyckling, korv och stora räkor, så kallade vannamei. Dessa räkor är MSC-märkta och rackarns goda. Det hela serveras med en hemmagjord och enkel variant på aioli, eller vad man skulle kunna kalla för en vitlökssås. Jag orkar aldrig stå och vispa egen aioli, så jag gör denna variant som går superfort och är mycket smalare. Antingen gör man den med enbart creme fraiche, eller så rör man även i 1 deciliter majonnäs. Supersmidigt!

Video på hur man gör paella

När man gör paella på grillen finns det några knep. Se till att luft kommer in under gallret som pannan står på. Grillar man på en klotgrill behöver alltså pannan komma upp lite över grillen så den inte täpper till öppningen – kolla gärna på filmen nedan där jag förklarar hur och visar hur enkelt det är att göra en paella på grillen. Koka riset innan så blir det fluffigt och bra. Till paella använder man samma tis som till en risotto, så kallat arborio-ris.

Vilket vin ska man välja till paella?

Sugen på vin till maten? Ett vitt vin av den spanska druvan verdejo, det passar allra bäst. Kolla exempelvis in Oro de Castilla (2753) på flaska, eller om man vill ha lite mer – Pata Negra Apasionado Verdejo Sauvignon Blanc (2127) på bag in box. Även en sauvignon blanc passar bra tack vare friskheten i vinet. Då är Hunter’s Sauvignon Blanc (6202) är ett bra val.

Kolla in filmen där jag visar hur enkelt det är att göra paella på grillen.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Transcripts från videon:

Visste du att paellan kommer från Valencia i Spanien? Det här är verkligen den perfekta sommarmaten att bjuda på när man har många gäster. Allt kan förberedas och sedan är det bara att sätta igång att grilla. Hur smidigt som helst.

Den här stiliga pannan köpte jag när jag var i Valencia, och den har vi lagat många goda paellas i.

Men, hur gör man egentligen en paella? Min favorit är med kyckling och räkor i och den ska vi nu spica upp med lite korv och goda tillbehör. Så nu ska jag visa hur enkelt det är att göra en paella.

Jag brukar alltid förbereda paellan genom att hacka allt och lägga det i olika lådor beroende på hur lång tid de tar att tillaga de olika sakerna. Att förbereda allt på det här viset i olika skålar kallar man på kockspråk för ”mise en place”.

Och vad behöver man då? Det första som ska ner i pannan är kycklingen, för den behöver få yta och tar längst tid. Sen morötterna, för de tar också rätt lång tid. Vi har lök och paprika. Korv. Räkor som tar allra kortast tid. Och så har vi så klart riset som är förkokt. Riset man använder i paella kallas för arborio och är samma sort som man använder i risotto. Och självklart behöver man också saffran.

Nu har vi en sjysst glöd så nu kör vi igång.

När man grillar på en klotgrill så är det bra att tänka på att det måste komma inluft under pannan, så vi brukar lägga ett galler ovanpå så det kommer in luft under pannan.

Då kör vi. I med olja. Ner med kycklingen. Vänd runt så den får fin yta. Ha ner morötterna och blanda med kycklingen. Salta ett varv – det behövs ganska mycket salt i en paella. Och så ner med paprika och lök. Och förstås peppar.

Här ska man ju verkligen vara som Anders Timell och röra om hela tiden så det inte bränner fast, för det är bra sprutt i den här. Passande nog använder vi en korv som heter Txistorra som är en spansk korv som är lite kryddig och god. Nu börjar vi nå slutet på den här paellapannan och det är dags att ha i räkorna. Gör ett litet hål för den och låt dem och fräsas i en eller två minuter så där till de har fått en snygg yta. Dags att ha i den förkokta arborioriset. När du kokar det, tänk på att dra av ungefär två minuter på den totala koktiden så blir inte riset sönderkokt i stekpannan. Sist men inte minst – saffran. Sen kan man köra lite blandade örter. Ta såna du gillar själv. Jag gillar till exempel persilja och libbsticka. Så där ja. Klart!

Paella på grillen med kyckling, räkor och korv

För: 6-8 personer

Paella på grillen med kyckling, räkor och korv

Paellaris:

15 dl vatten
1 buljontärning
7 dl arborioris

Aioli:

2 stora vitlöksklyftor
1 msk smör
3 dl creme fraiche (34%)
salt

Paella med kyckling, räkor och korv:

3 dl rapsolja
3 kycklingfiléer
3 stora morötter
2 gula lökar
1 röd paprika
300g kryddig korv, exempelvis txistorra
500g kokta vannameiräkor
1 påse saffran
salt, peppar
1 dl hackad libbsticka
0,5 dl hackad persilja

Servera gärna med chipotle-tabasco

  • Koka upp vatten med en buljongtärning. Ha ner riset och koka det på låg värme under lock i cirka 18 minuter.
  • Pressa vitlöken i en skål och ringla över smör. Kör i micron i 30 sekunder. Blanda med creme fraiche, smaka av med salt och ställ svalt.
  • Hetta upp paellapannan och ringla i ordentligt med rapsolja. Ha ner tärnad kyckling och stek till de fått yta runt om. Salta och peppra.
  • Ha ner hackade morötter och låt dem stekas några minuter. Ha ner hackad lök och paprika och stek ytterligare några minuter under tiden du rör om. Ha i mer olja om det bränner fast. Skiva korven och ha i. Stek tills den fått yta.
  • Gör plats för räkorna i mitten genom att fösa allt åt sidorna. Ha ner de tinade vannameiräkorna och stek ytterligare 1-2 minuter. Salta och peppra.
  • Rör i det kokta riset och saffran. Smaka av med salt och peppar (det går åt mycket salt och peppareftersom det är en stor panna med mycket innehåll). Strössla över hackade örter och servera med aioli och chipotle-tabasco.

Paella på grillen med kyckling, räkor och korv

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.