Paj med bacon, västerbottensost och kirskål

Enkelt och gott med paj

Äntligen har jag ett recept på pajdeg som jag kan i huvudet och som blir perfekt varje gång. Det är rätt skönt att ha såna – och visst finns det några man gärna har där uppe i minnesbanken. Pannkakor och hemmagjord pasta är två typiska ha-i-huvudet-recept. Detta pajdegsrecept har i alla fall klistrat sig i min hjärna, och efter att ha testat ett gäng olika varianter och doseringar känns detta bäst. Mängden smör kan man faktiskt variera. 150 gram blir fint, men även 125 eller 175 gram funkar fint. Skillnaderna är trots ändå ganska små och hur mycket man tar beror också lite på vad man har för ingredienser i pajen. Använder man ett fullkornsmjöl brukar man också behöva en större mängd fett.

Jag har på sistone också kommit fram till ett riktigt bra trick när jag gör pajskal, och det är att nagga pajen i böjen där pajformen går från botten till kant. Alltså själva böjen. Tidigare tyckte jag att pajskalen hade en tendens att dra ihop sig för mycket när man förgräddar den, men naggar man både botten och själva böjen blir det kanon. Det blir också ännu bättre när man kyler pajen innan den förgräddas. Jag brukar ställa in pajformen med den utplattade degen i 30 minuter, men är det en varm sommardag när pajen bakas och det är riktigt lös, då får den stå lite längre. Den kan även ställas in i frysen. En riktigt god variant är också att göra pajskalet med Zeta BreOliv. Det sänker kolesterolet och ger pajen en god smak. Du byter helt enkelt rakt av mot mängden smör, eller kör hälften hälften.

Sallad med romansallad, gurka, tomat, rostade pumpafrön, hackad rödlök, gräslök, dill och gräslöksblommor

Fyllning till paj, bacon, kirskål, gul lök och paprika

Recept med kirskål

Paj har jag redan hunnit göra mycket i sommar. Paj är ju både gott och enkelt och kan förberedas på morgonen. Den kan ätas både varm, kall och ljummen – och är trevligt att ställa fram på buffébordet såväl som till lunch eller middag tillsammans med en enkel sallad. Denna paj med bacon, västerbottensost och kirskål samt gul lök och röd paprika är en riktigt smarrig rackare som passar lite extra bra för den som har kirskål på tomten.

Madeleine Landley ätligt ogräsJag som är nybliven tomtägare kan konstatera att vi har massor av kirskål – överallt. Precis som med nässlor kommer nytt kirskål upp när man klipper det. Dessa är perfekta att laga mat med. Kirskål är trots allt en riktigt fin ingrediens att ha till matlagningen. Det är också lite av en lyx att ha maten precis utanför dörren. Kirskål användes tidigare av munkarna som en grönsak, så vi ska väl inte vara sämre idag när det kommer till det smarta miljötänket? Det är ju både ekonomiskt och miljövänligt. Den enda transporten som behöver göras är några få steg ut på tomten.

Paj med Västerbottensost

Skämt åsido. Västerbottensost är lite av en klassiker i paj. Jag menar, vem har inte svängt ihop en västerbottensostpaj till kräftskivan eller till midsommar? Ett ytterligare tips från mitt håll är att använda västerbottensost i pajen desto oftare – alltså inte bara till den klassiska västerbottensostpajen. Det behövs inte alls mycket, men denna lilla mängd ger en otrolig smak åt pajen. Tar man för mycket blir det för mycket västerbottenspaj över det hela, men med lite mindre blir det bra rondör – särskilt med smakrika kompisar som bacon och kirskål. Jag hade en stor bit Västerbottensost liggandes i kylen. Eftersom jag tycker att den är lite för stark för att ha på mackan så den blev liggandes där. Till slut rev jag osten på ett rivjärn och frös in i en påse. Nu är det bara att ta fram lite till pajerna efter behag. Dessutom blir det bättre kilopris än den färdigrivna osten man kan köpa i butik.

Salladen som jag serverar till (som du ser på bilden ovanför) innehåller romansallad, gurka, tomat, rostade pumpafrön, hackad rödlök, gräslök, dill och gräslöksblommor. Det hela serveras med färdig caesardressing. Lite lat får man väl ändå vara?

» Här hittar du fler goda recept på paj

Paj med bacon, västerbottensost och kirskål

Paj med bacon, västerbottensost och kirskål

För: 4 personer
Pajform på cirka 26 cm Ø

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
2 tsk ättika
1 tsk salt
175g smör
0,5 dl vatten

Fyllning:

1 paket bacon
2 gula lökar
1/2 röd paprika
40g kirskål
100g riven västerbottensost

Stanning:

3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
salt, peppar

  • Ha ner vetemjöl, salt, ättika, smör och vatten i en bunke och rör ihop allt med en plastgaffel. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Ha i lite mer mjöl om den blir för klibbig. Platta ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Ställ in i kylen 30 minuter. Värm ugnen till 225°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Stek bacon, låt det svalna och skär sedan till mindre bitar. Hacka löken och stek den mjuk på låg värme i baconfettet. Strimla paprikan och ha ner i pannan på slutet. Låt den stekas med cirka 1 minut. Skölj och strimla kirskålen. Ha ner i pannan så den får stekas med 1 minut. Låt allt svalna och blanda sedan med riven västerbottensost. Ha ner fyllningen i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och creme fraiche med mjölk, en nypa salt samt peppar. Slå stanningen över fyllningen och grädda i 25-30 minuter i 225°C.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.