Paj med betor, smörstekt grönkål, fetaost och vitlökar

Gott och festligt på sommaren

Kan man laga paj för ofta under sommaren? Nej, jag tror inte det. Paj är den stående bjudmaten till lunch när vi har gäster på sommaren. Pajen gör jag i förväg och värmer på hastigt i mikron när vi ska äta. Sedan serverar jag den med en enkel sallad till bestående av hemodlad sallad, tomat och gurka.

Ett tips när man gör paj är att göra dubbel sats med pajdeg. Den ena halvan lägger jag i en påse i kylen så kan jag plocka fram den någon vecka senare om man vill äta paj igen. Vill man inte det är det bara att frysa in degen om den ska ligga längre. 1–2 veckor brukar i alla fall pajen klara att ligga i kylen. Den som är bekväm kan förstås köpa färdig pajdeg, men tyvärr är det ofta en massa smörersättare, konserveringsmedel och annat bjäfs i såna degar som inte är så roligt.

Fest med pajerFest med pajerFest med pajer

Paj är den perfekta bjudmaten

Denna paj med betor, smörstekt grönkål, fetaost och vitlökar bjöd jag på här om veckan när vi hade gäster. Då var vi åtta personer vilket gjorde att jag svängde ihop två olika vegetariska pajer att ta av. Pajer, sallad, balsamvinäger till salladen, ett fat med blandat kallskuret samt öl och rosé dukade vi upp på vårt utekök. Sedan fick gästerna förse sig själva av sallad, paj och kött vid sidan av. Jag gillar när man kan blanda olika smaker och just därför gjorde jag två olika pajer.

Knep för att kavla degen

Pajdeg rulla upp över formJag gör alltid mina matpajdegar med lite ättiksprit i. Det här är nämligen ett gammalt husmorsknep som gör att degen går att kavla lätt. Degen blandar jag ihop till en boll. Sedan får den vila i 10 minuter på bänken. Då sker så kallad autolys som gör att mjöl och vätska binder sig ordentligt. Därefter kavlar jag ut degen på en bänk, formar in ytterkanten lite med handen vartefter om den spricker upp och vänder den ett par gånger så den får en jämn kavling på båda sidor. Fastnar degen i bänken eller kaveln är det bara att pudra på ett tunt lager mjöl. Sedan lägger man kaveln i ena änden av degen och rullar upp degen över den så den blir hängande, flyttar över den till pajformen och rullar ut.

Denna paj fyller jag med betor och grönkål från egna odlingslanden samt fetaost och inlagda vitlökar i olja. Jag brukar ta vitlökar i chiliolja. Jag tycker de har godast smak och de brukar inte vara särskilt heta. Till och med två av våra gäster som säger sig vara känsliga mot hettan i chili klarade att äta denna paj utan att märka något. Det går så klart att annars byta mot vitlökar som är inlagda i vanlig örtolja. Jag valde polkabetor till min paj, men det går lika bra med gulbeta eller rödbeta.

» Här hittar du fler recept på goda pajer

Paj med betor, smörstekt grönkål, fetaost och vitlökar

Paj med betor, smörstekt grönkål, fetaost och vitlökar

För: 6 personer som huvudrätt
För: 8–10 personer vid buffé

Pajdeg:

4 dl vetemjöl (240g)
0,5 tsk salt
2 tsk ättiksprit (12%)
125g rumsvarmt smör
2 msk vatten

Fyllning:

300g polkabetor
150g grönkål
smör och olja att steka i
salt, lökpulver
150g fetaost
0,5 dl vitlökar i chiliolja
några blad libbsticka eller annan ört

Stanning:

4 ägg
3 dl grädde
svartpeppar

Förgrädda pajskal: 200°C i 13 minuter
Grädda paj: 200°C i 30 minuter
Pajform: 31–32 cm ⌀

  • Blanda vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke. Häll i lite vatten i taget och knåda ihop degen till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Blir degen för klibbig pudrar man bara på lite mer mjöl. Kavla ut degen på en bänk. Vänd den några gånger och kavla. Pudra över lite mjöl om den klibbar fast. Rulla upp degen löst över kaveln och rulla ut över en pajform på ⌀ 31–32 cm. Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter eller mer. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 13 minuter.
  • Skär bort blasten och tvätta betorna rena. Skala dem om det behövs. Koka betorna i saltat vatten tills de mjuknat, cirka 15–20 minuter beroende på storlek – känn med en tandpetare. Slå av vattnet och spola dem i kallt vatten. Kvarta betorna eller mindre bitar om de är stora.
  • Tvätta och strimla grönkålen. Smält en stor klick smör och lite olja i en stekpanna och lägg i grönkålen. Stek grönkålen mjuk på låg värme. Salta och pudra över lite lökpulver.
  • Lägg betor och grönkål i pajskalet. Smula över fetaost i ganska stora smulor. Fördela ut vitlökar och strö över lite strimlad libbsticka.
  • Vispa ihop ägg och grädde med malen svartpeppar. Slå stanningen över pajen och grädda den i 200°C i cirka 30 minuter, eller tills den stelnat. För att kolla om den är klart kan man skaka lite lätt på pajen för att se om stanningen rör sig. Gör den det är det bara att grädda pajen längre. Börjar skalet bli bränt lägger du bara över en bit aluminiumfolie. Servera med en sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.