Paj med champinjoner, lök och kirskål

En paj med ogräs

Ibland gör jag lite mer omfattande pajer med massor av fyllning. Ibland slinker det in en enklare paj – som denna paj med champinjoner, lök och kirskål. Det här är en sån där paj som är enkel att svänga ihop. När man sedan vill göra den lite festligare servera man den med kallskuret på sidan. Alltså lufttorkad salami och skinka, eller varför inte kallrökt lax. På sistone har vi gjort så ganska ofta. Det vill säga att servera lite extra tillbehör på sidan. Det känns lite lyxigare och gör det hela lite matigare och plockigare.

KirskålDenna paj gör jag med ogräs. Jag har kirskål i trädgården på några ställen och dessa måste så klart tas vara på. Det är ju ett smart sätt att få gratis mat. Kirskål smakar lite som en blandning av morotsblast och selleri. Den har en svag syrlighet och pepprighet vilket gör att den framför att passar bra att ha ner i pajer och gratänger. Kirskål kan förväxlas med Mästerrot. Denna är också ätlig men har blad med bredare bladflikar. Kirskål har dessutom fem bladpar medan mästerroten bara har tre. Lustigt nog brukar den ofta finns några blad Mästerrot bland kirskålen.

Servera köttet på sidan

Eftersom denna paj görs med smör, ost, grädde och ägg är den således lakto- och ovo-vegetarisk. Vill man ha den helt vegetarisk och vegansk kan man byta smöret i pajskalet och som man steker i till vegetabiliskt smör eller olja. Äggen kan man byta mot en äggersättare samt osten och grädden mot en vegetabilisk variant. Det fina med att tillbehören på sidan är just att de som inte äter kött också kan äta av maten. Då tar de helt enkelt bara inte av det kallskurna.

» Här hittar du fler recept på goda pajer

Paj med champinjoner, lök och kirskål

Paj med champinjoner, lök och kirskål

För: 4–6 personer
Pajform på cirka 20×30 cm

Pajskal:

4 dl vetemjöl (240g)
1 tsk salt
125g smör
2 tsk ättika (12%)
0,5 dl vatten

Fyllning:

2 stora gula lökar
70g kirskål
350g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost

Stanning:

3 stora ägg
2–3 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

  • Lägg vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke. Blanda allt till en smulig massa och ha sedan i lite av vattnet i taget. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Kavla ut degen på en bänk, rulla upp den löst över kaveln och rulla ut över pajformen. Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Ställ in pajformen i kylen 30 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Grovhacka löken. Smält en stor klick smör i en stekpanna och ha ner löken. Stek löken långsamt på låg värme tills den mjuknat. Skrapa ner i en skål.
  • Gnugga champinjonerna rena och tärna dem. Ha ner i stekpannan och stek på medelvärme tills de börjar torka till. Ha i en stor klick smör och hackad vitlök. Fräs tills det börjar få färg och torka till. Salta och peppra. Ha ner med löken i skålen.
  • Skölj kirskålen och låt den rinna av. Hacka den slarvigt. Värm stekpannan till medeltemperatur. Ha ner en klick smör och kirskålen. Stek knappt några minuter på medeltemperatur tills den mjuknat. Blanda alla ingredienserna och fördela ut i pajskalet. Strössla över osten överst.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över pajen och grädda i 200°C i cirka 25–30 minuter. Servera gärna pajen med en sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.