Paj är perfekt att bjuda på till lunch
Jag älskar paj. Det är god och enkel mat som passar fint att servera på våren och sommaren. Ja, till och med på hösten. På vintern blir det däremot inte så mycket paj hemma hos oss. Det hör ju lite till att en paj är lättare mat, och att man gärna vill äta den utomhus med en god sallad till. Visst krävs det en liten insats att göra pajen, för det är som en trestegsraket med deg, fyllning och stanning. Om man hjälps åt går det lekande lätt. Man kan så klart också byta ut den hemgjorda pajdegen mot köpedeg. Dock innehåller många av dem en massa konstigheter, så kika gärna på innehållsförteckningen innan du går till kassan.
Gör dubbel sats av pajdegen
När jag gör pajdeg gör jag ofta en dubbel sats. Den ena halvan använder jag direkt och den andra lägger jag i en påse i kylen. Degen i kylen håller 1–2 veckor, och vill man förvara den längre är det bara att lägga den i frysen. Ta fram degen i god tid så den hinner tina, alternativt rumstempereras. Sedan är det bara att göra paj som vanligt. Smidigt va? Vill man göra det riktigt smidigt kavlar man ut degen till en rundel, lägger på en bit bakplåtspapper och rullar ihop innan man lägger den i påsen och fryser in – precis som köpevarianterna. Sedan är det bara att tina degen och lägga i pajformen.
Denna paj med grön sparris, skinka och rödlök kräver ingen tillagning av fyllningen vilket gör den smidig att svänga ihop. Pajen fylls med röd lök, sparris och skinka. Jag tar sån där rökt påläggsskinka som man bara skär till lagom bitar. I med stanningen och in i ugnen. Sedan är det klart! Servera pajen med en enkel sallad bestående av salladsblad, tomat och gurka. Enkelt och perfekt som lunch när man har gäster, eller som en god middag på våren och sommaren. Gör gärna pajen i förväg och värm i micron. Pajen går också bra att frysa in.
» Här hittar du fler recept på goda pajer

Paj med grön sparris, skinka och rödlök
Pajdeg:
125g smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl (210g)
1,5 tsk ättikssprit
0,75 tsk salt
2–3 msk vatten
Fyllning:
1 liten röd lök
1 knippe grön sparris
100g rökt påläggsskinka
Stanning:
3 ägg
3 dl grädde
salt, svartpeppar
1 vitlöksklyfta
- Knåda ihop smör, vetemjöl, ättikssprit och salt med en matsked vatten. Häll i lite vatten vartefter tills degen fått lagom konsistens. Knåda ihop degen till en boll och låt den vila framme i 10–15 minuter. Kavla ut degen till en rundel och lägg i en pajform på cirka 26 cm ⌀. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200°C.
- Halvera löken, skär ett snitt in i varje halva och skiva dem. Skär bort de träiga ändarna på sparrisen och skär dem till cirka 2–3 cm långa bitar. Skär skinkan till mindre bitar. Fördela ut allt i pajskalet.
- Vispa ihop ägg och grädde med salt, peppar och en pressad vitlöksklyfta. Slå stanningen över fyllningen och grädda pajen i 200°C i 35 minuter. Servera med sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
0,75 dl salt, det låter lite väl mycket salt. Ska det vara tsk istället för dl?
Ja herre gud! Teskedar ska det vara. Tack för att du sa till. Annars får du servera med några liter vatten :D
Mvh
Madeleine