Paj med gul och grön squash, fetaost, lök och salami

Paj är den perfekta sommarmaten

Min sambo är så rolig. Här om dagen frågade jag om jag skulle laga paj till middag. Han sken upp med ett stort leende och utbrast ”Ja! Paj har jag glömt att man kan laga.” Det är uppenbarligen inte bara att träden får gröna löv och att man kan hasa runt i linne och shorts på sommaren som lätt glöms bort.

Den här gånger bestämde jag mig för att svänga ihop en paj med gul och grön squash, fetaost, lök och salami. Salamin är sån där lufttorkad skinka som man brukar servera till charkbrickan. Denna varvar jag mellan skivor av gul och grön squash. Då tar jag en skiva grön squash, en skiva squash och sedan en skiva korv. Sedan är det bara att upprepa proceduren i pajskalet. Skivorna med squash låter jag lakas ur en aning först med lite salt så att de inte ska släppa för mycket vätska i pajen och göra den saggig.

Urvattnad zucchini

Enkelt och gott

Då skivar jag bara squashen, radar upp den på hushållspapper och strör över ett tunt lager salt. Jag använder en pajform på cirka 28 cm i diameter och då får det plats två varv med fyllning samt några bitar i mitten. De två varven lägger jag i olika riktning, men man kan så klart göra som man själv vill. Ovanpå det hela smular jag över lite fetaost. Det blir så gott! Och det blir en utmärkt sommar- och sensommarrätt att duka fram som middag eller lunch. Det fina är också att man kan göra den i förväg och vara värma på. Då blir den ännu godare.

Hur gör man för att kavla pajdegen?

Jag brukar kavla min pajdeg och rullar ut i pajformen. Jag har nämligen alltid lite ättika i pajdegen vilket är ett smart husmorsknep. Med ättikan får nämligen degen som en falsk gluteneffekt vilket gör den elastisk och fin, utan att den blir deg. Som bekant ska man ju inte hålla på och knåda en pajdeg för länge eftersom den då bildar gluten och blir seg – och ett pajskal vill man ju ha frasigt.

Kombinationen frasigt skal och inte knåda för mycket kan göra det svårt att kavla. Plus att degen ofta har en tendens att fastna i bänken på grund av smöret. Men med hjälp av ättikan går det dock lekande lätt och man får ett riktigt snyggt resultat. Tänk på att ha lite överhäng på pajdegen när den ligger i pajformen eftersom den drar ihop sig en aning när den förgräddas. Servera det hela med en enkel sallad med exempelvis gurka, tomat och romansallad. Och förstås en dressing eller vinäger till.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Paj med gul och grön squash, fetaost, lök och salami

Paj med gul och grön squash, fetaost, lök och salami

För: 4 personer som huvudrätt

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk strösalt
1,5 tsk ättika (12%)
150g smör
2–3 msk vatten

Fyllning:

300g gul squash
300g grön squash
1 stor lök
smör
100g lufttorkad salami, ex salame al finocchio eller salami milano
100g fetaost (2/3 frp)

Stanning:

3 dl grädde
4 ägg
0,5 tsk vitlökspulver
salt, peppar
chiliflakes, efter behag

  • Blanda vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke och knåda ihop till en deg. Ha i lite vatten i taget tills degen blir smidig. Kavla ut degen och pudra eventuellt lite mjöl över om den fastnar. Lägg ut degen i pajformen och ställ in den i kylen i 30 minuter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 200°C.
  • Skiva gul och grön squash i cirka 4–5 mm tjock skivor. Skär lika många gröna som gula. Rada upp skivorna på en bit hushållspapper och salta ett varv över. Lägg ett hushållspapper ovanpå och låt det ligga i så 1 timme så vätskan dras ur.
  • Grovhacka löken och stek den mjuk i smör i en stekpanna.
  • Fördela ut löken i botten av pajskalet. Halvera salamiskivorna. Varva gul och grön squash med salamin (gul squash, grön squash och salami). Smula över fetaosten.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över pajen. Grädda pajen i 30–35 minuter i 200°C. Servera med en sallad av tomat, gurka och romansallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.