Lyxigt med egen skörd
Hur härligt är det inte att kunna laga mat av grönsaker som man själv odlat? I våras byggde jag fyra nya odlingslådor och är nu uppe i 27 lådor. Där odlar jag allt ifrån kronärtskocka och potatis till 14 sorters kål, sparris, tomat och gurka. Att bara kunna gå ut i trädgården och skörda är fantastiskt. I alla fall om inte rådjuren hinner före…
Något jag fått en hel massa av i år är pak choi, komatsuna och mizunakål. Förra året gick jordlopporna till attack, men efter att ha bytt plats och lagt på kålnätet direkt efter utplantering verkar det ha gett resultat. Så vad gör man då av all denna kål? Ja, en wok är ju riktigt bra mat för att ta bara på bladkålen, men det finns ju ändå en gräns för hur mycket man kan hålla på och woka en sommar. Varför då inte göra en paj? Paj är utmärkt sommarmat och perfekt at svänga ihop om man ska ha gäster och bjuda på lunch.
Paj är perfekt att bjuda på som lunch
När vi har gäster på sommaren bjuder jag alltid på paj. Det är gott, uppskattas alltid och är perfekt att göra i förväg – till och med dagen innan så den får stå till sig. I denna paj med kål, zucchini, lök och vitlök använder jag en del saker från egna odlingarna. Bland annat komatsuna, purjolök och zucchini. Jag har också i rödlök, inlagda jalapeños, hela vitlökar i olja och riven ost. Jalapeñosen adderar hetta i pajen, men gillar man inte helt mat är den bara att skippa.
Varför ättika i pajdegen?
Jag använder hela vitlökar som är inlagda i chiliolja. Man kan så klart ta såna som är inlagda i en vanlig örtolja om man känner för det. Vitlökarna lägger jag hela i pajen, de ska alltså inte hackas eller så. Har man ingen komatsuna kan den bytas mot pak choi, svartkål eller grönkål. Blanda gärna gul och grön zucchini om du har det. Och så den ständiga frågan? Varför har jag ättika i mina pajdegar? Ja, det är ett gammalt husmorsknep som gör att degen går mycket lättare att kavla. Ättikan känns inte i den färdiggräddade pajen men ger en mycket mer följsam och lättbearbetad paj.
» Här hittar du fler recept på goda pajer

Paj med kål, zucchini, lök och vitlök
Pajdeg:
3,5 dl vetemjöl (210g)
125g smör, rumsvarmt
0,75 tsk salt
2 tsk ättikssprit
2–3 msk vatten
Fyllning:
300g komatsuna
20 cm purjolök
300g zucchini
1/2 rödlök
olja att steka i (ex soltorkad tomatolja)
salt, svartpeppar
0,5 dl inlagda jalapeños
1 dl inlagda vitlökar i olja (chili)
2 dl riven ost
Stanning:
4 ägg
4 dl vispgrädde
salt, svartpeppar
- Blanda vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke till en grynig massa. Häll i lite vatten i taget och knåda ihop degen till en boll. Låt den vila framme i sin skål i 10–20 minuter. Kontrollera att degen inte spricker i smulor, addera då i så fall lite mer vatten. Kavla ut degen till en rundel genom att pudra ett tunt lager mjöl på bänken, vända degen några gånger och kavla tills den är rund och fått rätt storlek. Flytta över degen till pajform på cirka 29 cm ⌀. Platta ut den fint i pajformen. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajformen i kylen i 30–60 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 12 minuter.
- Prepp: Strimla komtasuna och purjolök. Dela zucchinin i fyra på längden och skiva dem. Skär ett snitt in i rödlökshalvan och skiva den. Hacka jalapeños.
- Värm matfett till medelvärme i en stekpanna lägg i komatsunan. Stek under omrörning tills den mjuknat. Salta och peppra och lägg i zucchini, purjolök och rödlök. Låt det stekas i ytterligare 2–3 minuter. Salta och peppra. Ställ pannan åt sidan och rör i jalapeños och hela vitlökar.
- Vispa ihop ägg och grädde med en nypa salt och nymalen svartpeppar. Lägg allt det stekta i pajskalet och blanda med riven ost. Slå över stanningen.
- Grädda pajen i 200°C i cirka 40 minuter, eller tills den stelnat. För att kolla om den är klart kan man skaka lite lätt på pajen för att se om stanningen rör sig. Gör den det är det bara att grädda pajen längre. Börjar skalet bli bränt lägger du bara över en bit aluminiumfolie. Servera med en sallad. Jag har strött lite färsk timjan över pajen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.