Paj med mangold, feta, rödbetor och purjolök

Paj passar även på hösten

Varje vår, sommar och höst bakar jag paj. På vintern blir det inte särskilt mycket pajer bakade, men det kanske borde bli ändring på den saken? Höstpajerna jag bakar innehåller oftast rotsaker, och i år blev det med grönsaker från de egna odlingarna. Denna paj med mangold, feta, rödbetor och purjolök är en riktigt härlig höstpaj som så klart passar att baka även på sensommaren. I år har jag odlar både betor, mangold och purjolök – ingredienser som passar utmärkt i en paj. Tillsammans med den salta fetaosten blir det bara så gott.

Sväng gärna ihop ett fint galler överst på pajen så blir det ännu mer dekorativt. När jag ska ha galler på pajen använder jag mig av degreceptet nedan. Sedan plockar jag bort en bit deg på cirka 100 gram som jag kavlar ut till en rektangel på ett bakplåtspapper. Rektangeln skär jag till remsor med en kniv eller en degsporre – till denna paj har jag använt en degsporre. All överflödig deg på bakplåtspappret hamnar i den stora degklumpen som jag sedan kavlar ut och plattar ut i pajformen.

4 enkla och goda recept på pajdegRödbetorMangold

Gör dubbel sats med pajdeg

Mitt bästa tips när du ska laga paj är att göra dubbel sats pajdeg på en gång. När allt är ihopknådat delar man på degen (ta hjälp av en våg för att se att bitarna blir lika stora). Sedan är det bara att lägga den överflödiga degklumpen i en påse och lägga i kylen. Degen brukar klara sig 1–2 veckor i kylen. Vill du spara den till ett helt annat tillfälle är det bara att lägga den i frysen. På så vis slipper man stå och göra deg varje gång – och visst är det mycket billigare och bättre att göra egen pajdeg än att köpa.

Att köpa färdig pajdeg kostar både mer samt att den innehåller en massa skumma tillsatser och konserveringsmedel. Det är ju dessutom sällan smör i en köpedeg… En annan variant jag brukar köra med den extra deghalvan är att kavla ut den till en rundel och lägga på ett bakplåtspapper. Sedan rullar man bara ihop allt, lägge ri en påse och fryser in. Då är kavlingen redan gjord.

Men så till innehållet i pajen. Betorna kan du ta vilken sort du vill, både polkabeta, gulbeta och rödbeta passar bra. Dock brukar rödbetan vara allra sötast och dessutom billigast. Har du ingen mangold kan du ta exempelvis grönkål eller svartkål.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Paj med mangold, feta, rödbetor och purjolök

Paj med mangold, feta, rödbetor och purjolök

För: 4–6 personer

Pajdeg:

4 dl vetemjöl (240g)
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
2 tsk ättiksprit (12%)
125g smör
2–3 msk vatten

Fyllning:

350g rödbetor
350g mangold
smör att steka i
salt, svartpeppar
20 cm purjolök
150g fetaost

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
0,5 tsk vitlökspulver
salt, svartpeppar

  • Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, ättika och smör i en bunke till en grynig massa. Häll i lite vatten i taget och knåda ihop degen till en boll. Låt den vila framme i 10–20 minuter. Ta bort 100 gram av degen och kavla ut till en rektangel på ett bakplåtspapper. Skär den utkavlade degen till remsor med en kniv eller degsporre. Se till att remsorna är lika långa som pajen. Rulla ihop bakplåtspappret med remsorna och lägg det svalt.
  • Kavla ut resten av degen till en rundel genom att pudra ett tunt lager mjöl på bänken, vända degen några gånger och kavla. För över degen till pajform på cirka 26 cm ⌀. Platta ut den fint i pajformen och låt den gärna ha lite överhäng. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajformen i kylen minst i 30 minuter eller mer. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 12 minuter.
  • Koka rödbetorna i saltat vatten i 20 minuter. Slå på kallt vatten och gnugga av skalen. Sitter skalet hårt kan man skrapa med en kniv. Skär rödbetor till klyftor.
  • Tvätta och strimla mangolden. Lägg den i en stekpanna och stek tills den börjar mjukna. Lägg i en klick smör som får steka in. Salta och peppra. Skiva purjolöken och smula fetaosten ganska grovt. Blanda allt med rödbetorna och lägg i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och grädde med vitlökspulver, en nypa salt och nymalen svartpeppar. Slå stanningen över pajen och strö över lite oregano. Lägg på remsorna från bakplåtspappret till ett galler.
  • Grädda pajen i 200°C i cirka 40 minuter, eller tills den stelnat. För att kolla om den är klart kan man skaka lite lätt på pajen för att se om stanningen rör sig. Gör den det är det bara att grädda pajen längre. Börjar skalet bli bränt lägger du bara över en bit aluminiumfolie. Servera med en sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.