God höstpaj med morötter
För mig är paj typisk sommarmat, men det betyder förstås inte att man bara kan laga det på sommaren. Paj är smidigt vardagsmat som passar både som middag och lunch. Vill man hålla det enkelt köper man pajdegen. För egen del gör jag alltid pajdegen själv. Har man kikat på en innehållsförteckning över köpe-deg vet man nämligen att det är en massa onödiga saker i så som socker, konserveringsmedel, margarin och annat tjafs. Mitt knep är istället att göra två pajdegar på en gång. Jag gör alltså dubbel sats när jag gör pajdegen och förvarar sedan hälften i kylen i en påse. I 1–2 veckor brukar degen klara sig. Ska jag förvara den längre lägger jag den i frysen. Hur smidigt och bra som helst.
Denna paj med mangold, morötter och fetaost är en riktig sensommar- och höstpaj. Jag har ofta gjort paj med rödbetor, vilket fick mig att fundera över om man inte kan ha morötter i en paj. I år har jag odlat mangold och morötter. Mangolden var väldigt samarbetsovillig i början av säsongen, så jag pytsade då ner fler frön i jorden. Tydligen var de bara lite trögstartade för alla fröna grodde och nu har jag istället hur mycket och stor mangold som helst i odlingslandet. Alltså blir det nu en hel del rätter med mangold för att ta vara på den. Jag har också odlat morötter som i år både blev stora och fina. Förra året blev de hur fjösiga som helst. Jag tycker det är roligt med olika färger på morötterna så jag odlar dels en sommarsort som är lila på utsidan och orange inuti, samt en mix av frön där morötterna blir både vita, gula, orange och mörkt lila.
Lakto- och ovo-vegetariskt
Jag har gjort denna paj två gånger och första gången råkade jag faktiskt missa att lägga i fetaosten. Den är precis lika god ändå, men eftersom jag ville se hur den var med fetan smulade jag den då istället över pajen. Andra gången blev det däremot rätt och fetaosten fick hamna i pajen. Vill man alltså inte ha fetaost i går det således lika bra det med. Denna paj är lakto- och ovo-vegetariskt eftersom den innehåller både mejeri och ägg.
Vill du inte ha ett galler på pajen kavlar du bara ut hela degen och låter skalet bli lite tjockare. Vill man ha ett galler överst i stil med det jag har gjort är det bara att sparar en liten boll av degen som man sedan kavlar ut och skär till remsor. Servera pajen med en enkel sallad till. Exempelvis med gurka, sallad, tomat och lite hackad rödlök. Och du, tänk på att paj är utmärkt att göra i förväg, gärna en eller två dagar innan. Paj är också perfekt mat att frysa så man kan plocka fram en bit när man vill ha färdiglagad middag eller lunch. Smidigt va?
» Här hittar du fler recept på goda pajer

Paj med mangold, morötter och fetaost
Pajdeg:
4 dl vetemjöl (260g)
2 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
2 tsk ättiksprit (12%)
125g rumsvarmt smör
0,5 dl kallt vatten
Fyllning:
500g mangold
smör att steka i
salt
2 stora morötter (ca 200–300g)
150g fetaost
Stanning:
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk vitlökspulver
salt, svartpeppar
- Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, ättika och smör i en bunke till en grynig massa. Häll i lite vatten i taget och knåda ihop degen till en boll. Låt den vila framme i 10–20 minuter. Ta bort cirka 80 gram av degen och spara till gallret. Kavla ut resten av degen till en rundel genom att pudra ett tunt lager mjöl på bänken, vända degen några gånger och kavla. För över degen till pajform på cirka 31–32 cm ⌀. Platta ut den fint i pajformen. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajformen i kylen i 30 minuter eller mer. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 12–13 minuter.
- Koka morötterna hela i saltat vatten i 10 minuter. Slå på kallt vatten och skiva dem sedan i halvcentimeters tjocka slantar. Strimla mangoldbladen och skiva stjälken. Värm en stekpanna till medelvärme och lägg i en ordentlig klick smör. Stek tills mangolden mjuknat. Salta ett varv. Fördela ut mangold, morotsslantar och grovt smulad fetaost i pajskalet.
- Vispa ihop ägg och grädde med vitlökspulver, salt och peppar. Slå stanningen över pajen.
- Kavla ut den sparade pajdegen till en rektangel. Skär remsor och placera över pajen. Tryck försiktigt fast pajremsorna mot pajkanten.
- Grädda pajen i 200°C i cirka 30–35 minuter, eller tills den stelnat. För att kolla om den är klart kan man skaka lite lätt på pajen för att se om stanningen rör sig. Gör den det är det bara att grädda pajen längre. Börjar skalet bli bränt lägger du bara över en bit aluminiumfolie. Servera med en sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Dina recept är både intresanta och frestande att testa. Passar till alla familjen då jag både har gluten och vego personer i den.
Så nu blir det mangon i dina olika pajer som frestar.