Paj med ost, bacon, rödlök och rostade frön

Paj – den perfekta bjudmaten

Säg det man inte kan fylla en paj med? Du kan hålla det enkelt och bara ha i några enstaka saker, eller så slår du på stort och ha i allt gott du kan komma på. Denna paj med ost, bacon, rödlök och rostade frön är en riktig goding som passar fint att bjuda gästerna på. Den blir dekorativ och färggrann tack vare den härliga toppingen som hamnar ovanpå.

I det stora hela kan man säga att detta är en klassisk ostpaj där man lägger bacon, rödlök, rostade frön, rucola och dill ovanpå den istället för att ha det i den. Det blir helt enkelt lite tjusigare när sakerna ligger ovanpå. När det kommer till osten kan man egentligen ta vilken sort man vill. Gillar man snällare ostsorter tar man gouda eller hushåll. Vill man ha mer smak kan man ta västerbottensost. Jag tar prästost eftersom jag tycker det är den perfekta medelvägen – varken för starkt eller för mesigt.

Madeleine Landley väntar på maten

En paj som kan göras i förväg

Pajen kan man med fördel göra i förväg. Jag skulle dock vänta med att lägga på toppingen till servering. Man gör alltså pajen som en bas men väntar med att lägga på sakerna (du kan till och med frysa den).

All topping kan också göras i förväg. Dock blir bacon lite trist när det får ligga, så spara det i så fall i en egen skål så du kan stoppa in den lite hastigt i micron och ge den fin glans och lite värme – bara 30 sekunder i micron räcker fint så de börjar knäppa igen.

Den som vill ha en lakto-vegetarisk paj skippar baconet helt och hållet. Allt det övriga (rödlök, rostade frön, rucola och dill) kan du förvara i en egen skål. Du kan även låta rucolan ligga kvar i påsen fram till servering så håller den bättre. Servera med något gott medelfylligt rödvin. En italienare brukar vara ett säkert kort.

» Här hitta du fler goda pajrecept

Paj med ost, bacon, rödlök och rostade frön

För: 4 personer
Springform på cirka 23 cm Ø

Paj med ost, bacon, rödlök och rostade frön

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
2 tsk ättika (12%)
1 tsk salt
175g smör
0,5 dl vatten

Stanning:

3 ägg
2 dl grädde
1 dl riven ost (ex prästost)
salt, peppar

Topping:

1 paket bacon
0,25 dl solrosfrön
0,25 dl pumpafrön
1 liten röd lök
1 näve rucola
färsk dill

  • Ha ner vetemjöl, salt, ättika, smör och vatten i en bunke och rör ihop allt med en plastgaffel. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Ha i lite mer mjöl om den blir för klibbig. Platta ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Ställ in i kylen 30 minuter. Värm ugnen till 225°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Vispa ihop ägg och grädde med riven ost, en nypa salt samt peppar. Slå stanningen över fyllningen och grädda i 25-30 minuter i 225°C.
  • Stek bacon, låt svalna och skär det sedan till mindre bitar. Stek fröna i baconfettet tills de fått lite färg. Halvera och klyfta rödlöken mellan ände och fäste. Fördela ut allt ovanpå pajen och dekorera med till (de gula blommorna är knappt utslagna dillkronor i mindre bitar). Servera med en sallad och dressing.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.