Paj med paprika, rökt skinka och purjolök

En klassisk paj, fast med ogräs

En mer klassisk paj sitter väl aldrig fel? Jag har lagat mycket vegetariska pajer på sistone denna sommar, men ibland slår jag plötsligt till på något med kött i. Denna paj med paprika, rökt skinka och purjolök är enkel att laga och görs med rökt, skivad påläggsskinka, inlagd paprika, purjolök och kirskål. I med lite vitlök och fyllningen är klar. Vill man hålla det riktigt enkelt köper man färdig pajdeg på rulle.

Fest med pajerKirskål som är ett ogräs man hittar i många trädgårdar är utmärkt att använda i paj. Det är lite som en blandning mellan bladkål och sallad vilket är perfekt att ha i pajer och gratänger. Smaken påminner lite om morotsblast. Har man ingen kirskål att tillgå kan man byta mot exempelvis bladspenat, rucola eller någon bladkål.

Enkelt och lättlagat

Paprikasallad, alltså strimlad inlagd paprika som ligger i en lag med socker och salt, använder jag ofta i pajer eftersom man själv skipper kärna ur och strimla paprikan. Dessutom håller den hur som helst jämfört med färsk paprika. Den är förstås inte som färsk röd paprika, men som tillagad är det inget som märks. Det är alltså smidigt att alltid ha en burk ståendes hemma i skafferiet. Vissa butiker säljer denna ingrediens som paprikasallad, medan andra kort och gott kallar den för inlagd paprika. Dock ska den inte blandas ihop med grillad paprika i olja.

I pajen har jag också rökt skinka. Alltså sån som är skivad och används som pålägg. Denna kan man byta mot exempelvis kokt skinka, salami eller plocka bort helt och hållet, om man vill variera det hela eller ha en helt köttfri paj. Jag gillar smaken av den rökta skinkan och tycker den passar finfint till de övriga ingredienserna, så ge den gärna ett försök.

» Här hittar du fler recept på goda matpajer

Paj med paprika, rökt skinka och purjolök

Paj med paprika, rökt skinka och purjolök

För: 4 personer

Pajdeg:

4 dl vetemjöl (210g)
0,75 tsk salt
1,5 tsk ättikssprit
125g rumsvarmt smör
1–2 msk vatten

Fyllning:

35g kirskål eller spenat
20 cm purjolök
200g rökt, skivad påläggsskinka
2 vitlöksklyftor
1 dl paprikasallad

Stanning:

4 ägg
4 dl grädde
salt, svartpeppar

  • Lägg vetemjöl, salt, ättika och tärnat smör i en bunke. Arbeta ihop allt till en grynig massa och arbeta sedan in lite vatten i taget. Forma degen till en boll och låt den vila framme i 10 minuter. Kavla ut degen på en bänk och lyft över den till en pajform på Ø 31–32 cm. Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter.
  • Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 13 minuter.
  • Strimla kirskål, purjolök och rökt skinka. Finhacka vitlöken. Blanda allt i en skål med den strimlade paprikan. Lägg allt i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över pajfyllningen. Grädda pajen i 200°C i cirka 30 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.