Paj är perfekt bjudmat när man har gäster
Finns det någon bättre vår- och sommarmat är paj? Paj är perfekt att förbereda och göra i förväg. Då hinner den stå till sig och blir bara ännu godare. Paj är också bra allt-i-ett-mat där man bara behöver servera en sallad till. När vi har gäster på sommaren bjuder vi nästan alltid på paj till lunchen. Det är tradition eftersom det är så somrigt, enkelt och framför allt gott.
Naturligtvis passar ju paj precis lika bra att äta till middag. För att inte glömma hur bra paj är att servera på buffé! Sväng ihop några olika pajer, kanske nån vegetarisk och någon med kött. Komplettera med sallad och en god vinägrett.
Lakto- och ovo-vegetarisk
Denna paj med purjo, paprika, fetaost, champinjoner och broccolini svängde jag ihop förra sommaren och bjöd våra gäster på. Den funkar alldeles utmärkt att servera som den är med en sallad till, men för att göra lunchen ännu lyxigare la vi också upp kallskuret som man fick ta till. Alltså lufttorkad skinka och tryffelsalami. Själva pajen är lakto- och ovo-vegetarisk eftersom den innehåller grädde, smör och ägg.
Övre delen av pajen dekorerar jag med späd broccoli. Jag odlar ju egen broccoli och då var det perfekt att skörda de små späda toppskotten som dessutom var ganska långa. I butik kan man välja en sort som heter broccolini som är smalare och lite spädare. Får man inte tag i det går det så klart lika bra med broccoli. Ta då gärna en sort som är ganska gles istället för de allra kompaktaste och bulligaste.
» Här hittar du fler recept på goda pajer

Paj med purjo, paprika, fetaost, champinjoner och broccolini
Pajdeg:
4 dl vetemjöl (260g)
2 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
2 tsk ättikssprit (12%)
125g rumsvarmt smör
0,5 dl kallt vatten
Fyllning:
25 cm purjolök
1 röd paprika
200g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
150g fetaost
100g broccolini eller späd broccoli
Stanning:
4 dl grädde
4 ägg
salt, svartpeppar
1 tsk torkad oregano
- Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, ättika och smör i en bunke till en grynig massa. Häll i lite vatten i taget och knåda ihop degen till en boll. Låt den vila framme i 10–20 minuter. Ta bort 100 gram av degen och spara till gallret. Kavla ut resten av degen till en rundel genom att pudra ett tunt lager mjöl på bänken, vända degen några gånger och kavla. För över degen till pajform på cirka 30 cm ⌀. Platta ut den fint i pajformen. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajformen i kylen i 30 minuter eller mer. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 12–13 minuter.
- Strimla purjolöken. Kärna ur och strimla paprikan. Tvätta och skiva champinjonerna. Finhacka vitlöken.
- Smält en klick smör i en stekpanna och lägg i svampen. Låt den få lite yta och lägg sedan i purjolök och paprika. Stek några minuter på medelvärme tills den mjuknat mjuknat och lägg i vitlöken. Låt svalna.
- Skär broccolinin eller broccolin till träd. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg i broccolinin. Låt den sjuda i 2 minuter. Slå av vattnet.
- Lägg allt i pajskalet. Smula över fetaost och fördela ut broccolinin.
- Vispa ihop ägg och grädde med en nypa salt och nymalen svartpeppar. Slå stanningen över pajen och strö över lite oregano.
- Grädda pajen i 200°C i cirka 30–35 minuter, eller till den stelnat. För att kolla om den är klart kan man skaka lite lätt på pajen för att se om stanningen rör sig. Gör den det är det bara att grädda pajen längre. Börjar skalet bli bränt lägger du bara över en bit aluminiumfolie. Servera med en sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.