Panerad fläskkotlett med wasabicrème och vitlöksris

Enkel mat till vardag och helg

Skivade fläskkotletter med benet kvar är något jag alltid har liggandes i frysen. Jag brukar köpa ett större paket emellanåt och sedan frysa in kotletterna två och två i påsar med en bit bakplåtspapper mellan köttbitarna. Fläskkotlett är en trevlig detalj att steka och grilla. Ibland brukar jag också skära bort benet och banka köttbitarna med en köttklubba eller en liten kastrull till schnitzlar. Det är hur gott som helt och funkar lika bra som innanlår (vilket är det man annars oftast använder till schnitzel).

Denna rätt bestående av panerad fläskkotlett med wasabicrème och vitlöksris är lite som en variant av schnitzel, men jag bankar inte köttet innan jag panerar det. På så vis är det enklare att laga och sparar tid, samtidigt som köttet naturligtvis också blir saftigare eftersom det är tjockare och då inte blir lika torrt. Köttet steker jag i en stor klick smör.

Så kan du variera receptet

Till det hela serverar jag ris – jag ääääälskar ris, men det går så klart lika bra med potatismos eller något annan grynsort, om man är sugen på det. Jag gör också en enkel wasabicrème som jag rör ihop av wasabipasta, majonnäs och crème fraiche. För att också få in lite grönsaker i rätten tar jag några morötter och en bunt haricots verts, alltså gröna bönor, och kokar lätt i saltat vatten. Svårare än så är det inte att svänga ihop en god middag.

Är du mer sugen på en enkel sallad till, istället för de kokta grönsakerna, då går det så klart också bra. Exempelvis sallad, majs, tomat och gurka passar fint. Gillar man inte wasabi kan man göra samma sås men istället byta wasabipastan mot exempelvis hackad dill. Så enkelt är det att variera denna rätt baserat på vad man har hemma och vad man är sugen på.

Panerad fläskkotlett med wasabicrème och vitlöksris

Panerad fläskkotlett med wasabicrème och vitlöksris

För: 4 personer

Wasabicrème:

2 tsk wasabipasta
0,5 dl majonnäs
1,5 dl crème fraiche (34%)

Vitlöksris:

2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
3 dl långkornigt basmatiris

Panerad fläskkotlett:

1 ägg
2 dl ströbröd
salt, peppar, grillkrydda
4 fläskkotletter
salt

Tillbehör:

4 morötter
150g haricots verts

  • Rör ihop wasabipasta med majonnäs och crème fraiche. Smaka eventuellt av med en liten nypa salt, om det behövs.
  • Värm olja i en kastrull till medelvärme och pressa i vitlöken. Värm vitlöken under omrörning några sekunder och ha sedan i riset. Rör om med jämna mellanrum under 2 minuter så riset rostas lite och får suga i sin av vitlökssmaken. Slå på vatten och salt, lägg på locket och låt riset knappt sjuda i 11 minuter – det får inte bubbla för häftigt, så spricker riskornen. Om det fortfarande är kvar vätska i kastrullen, stäng av plattan, ta av locket på kastrullen och låt det sista ångas bort till riset är torrt.
  • Skär bort fettkappa och ben om fläskkotletterna har det. Vispa upp ägget på ett fat och rör ihop ströbröd, salt, peppar och grillkrydda på ett annat fat. Doppa kotletterna först i äggen och vänd sedan runt dem i ströbrödsblandningen. Smält en stor klick smör i en stekpanna och stek kotletterna gyllene på båda sidor till en innertemperatur på cirka 62°C. Addera mer smör när du steker andra sidan, om det behövs – det är smöret som gör ströbrödet frasigt och gyllene.
  • Servera med morötter och haricots verts som kokats i saltat vatten i 5–6 minuter, alternativt en enkel sallad med romansallad, tomat och majs.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.